Americký koláč

Americký koláč

Sladká pecka jak se patří. Stačí hrnek cukru a nestačíte se divit, jaký úsměv na tváři takový americký koláč dokáže vykouzlit nejednomu šťastlivci, co se projde kolem. Zejména v zimě často z trouby zmizí rychleji, než stačí vychladnout.

Suroviny pro americký koláč:

  • 3 čerstvá vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 hrnky jablek
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 hrst nasekaných ořechů
  • 1 malá lžička skořice
  • 1 hrnek plnotučného mléka

Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na malé kostičky. Celá vejce a cukr ušleháme a postupně přidáme další ingredience. Všechno dobře promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Americký koláč pečeme asi 20 minut. Po upečení můžeme americký koláč polít čokoládovou polevou. Těsto je nadýchané a není suché.

Místo čokoládové polevy navrch můžeme přidat na kousky nakrájenou čokoládu do těsta.

Tento recept doporučujeme schovat na podzim, kdy nám na zahradě dozrávají čerstvá jablka. Koláč má pak mnohem intenzivnější chuť i vůni. Před podáváním nezapomeňte dezert posypat cukr moučkou, zejména pokud jsou jablka i po upeční trochu kyselejší. Fanoušci hodně sladkých jídel mohou použít i javorový sirup, kterým se dá koláč polít. Se sirupem ovšem šetřete. Nesmí v něm těsto plavat.

Až vás jablka omrzí, do sladkého maratonu zařaďte čokoládový dort.