Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Choroby jahodníku

Jahody trápí zejména houbové choroby jahodníku. Mezi nejčastější patří plíseň šedá, antraknóza jahodníku, různé druhy skvrnitosti a ani této rostlině se nevyhýbá padlí. Pořádnou paseku dokáží způsobit také živočichové. Nebezpečný může být například slimák a květopas jahodníkový. V druhé části si představíme i další škůdce.

Choroby jahodníku

Plíseň šedá

Jestliže na jahodách objevíte plíseň, s největší pravděpodobností půjde o plíseň šedou. Celosvětově rozšířená choroba jahodníku napadá i další plody včetně hroznů. Zejména v tomto případě se vyplatí nezanedbávat preventivní opatření. Jahodník se nesnažte pěstovat na vlhkém a teplém místě. Jestliže už je pozdě a hniloba se nezadržitelně šíří napříč celým záhonem, zkuste fungicid Mythos 30 SC.

Antraknóza jahodníku

Další houba, která ovšem nevytváří plesnivý povlak, se k nám dostala až v posledních letech. Typickým příznakem jsou hnědé skvrny, které mohou již po dvou dnech napadnout celý plod. Nejefektivnějším opatřením je i v tomto případě prevence. Nakupujte pouze zdravou sadbu a rostliny vysazujte do sušších míst na vaší zahradě. Choroby jahodníku vyhledávají oslabené rostliny. Pokud už je pozdě a houby se přirozenou cestou nezbavíte, aplikujte třeba přípravek Discus.

Skvrnitosti

Celkem častou vadou jsou tečky na listech jahodníku. Existuje mnoho druhů v závislosti na tom, který typ houby na rostlině parazituje. Snad veškeré formy odstraní spolehlivě Kuprikol 50. Nicméně opět můžete předejít jejich vzniku. Stačí pořizovat jen zdravé sazenice a respektovat požadavky rostlin.

Padlí jahodníkové

Bílá plíseň se objevuje zejména na spodní straně listů, ale napadnout může i ostatní části jahodníku. Některé odrůdy dokáží této chorobě jahodníku odolávat, ale ty nejoblíbenější a nejrozšířenější odrůdy mezi ně nepatří a jsou bohužel snadnou kořistí. Pomáhá postřik s označením Kumulus WG. V případě výskytu ošetření neoddalujte. Houba dokáže způsobit citelnou škodu a rychle se šíří.

Fungicidy i insekticidy používejte výhradně jen za suchého a bezvětrného počasí.

Škůdci jahodníku

Slimáci

Pořádnou paseku mohou způsobit také plži. Snadno dostupná potrava na zemi je pro slimáka snadnou kořistí. Nenasytný jedinec dokáže přes noc vykousat pořádný kráter i do větší jahody. S tímto problémem se setkávají zejména menší pěstitelé, protože když na zahradě dozrává třeba jen pět sladkých plodů, i ztráta dvou z nich pořádně zabolí. Na větším políčku se tento škůdce snadno ztratí a jen výjimečně se vyskytuje v takové koncentraci, že je nutné zakročit. V každém případě existuje dostupné řešení. Granule proti slimákům slizkého nepřítele spolehlivě zastaví.

Květopas jahodníkový

Květopas jahodníkový patří mezi nosatce. Tito brouci jsou snadno rozeznatelní už svým typickým tvarem, nicméně jejich přítomnosti si všimnete i jinak. Nakusují totiž stopky květních poupat, které pod vlivem gravitace padají k zemi podobně jako pokácený strom. V extrémních případech zničí až 80% úrody. Zkázu dokážete zažehnat třeba postřikem FAST M.

Roztočník jahodníkový

Divně vypadající listy a plody jsou dost možná známkou přítomnosti roztočníka jahodníkového. Listy kadeřaví a mění svou barvu do červené. Boj s roztočem není v domácích podmínkách vůbec jednoduchý. Raději rostliny plošně zlikvidujte, půdu nechte nějaký rok bez jahod a po čase si kupte novou sadbu.

Škůdců i chorob jahodníku existuje samozřejmě mnohem víc. Vyskytují se však jen výjimečně nebo snižují výnos jen o pár jednotek procent, proto je zde neuvádíme. Pokud jste se náhodou setkali s něčím, co nepoznáte, rychlým a jednoduchým krokem je zničení současné sadby a zasazení nové. Mnohdy se tento postup vyplatí i ve zde popsaných případech. Zejména pokud pěstujete jen několik sazenic, nákup nových vyjde skutečně jen na pár pětek. Je to bez starostí a v souladu s přírodou. Napadené rostliny neprodleně spalte a na dotčené půdě pěstujte ideálně pár let něco jiného.

Další informace o pěstování jahod hledejte v sekci věnované jahodám.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz