Čokoládový dort s oříšky

Čokoládový dort s oříšky a sušenými švestkami

Gurmánská varianta jednoduchého čokoládového dortu s přidanými lískovými oříšky a sušenými švestkami v portském víně. Během hodiny a čtvrt dokážete vykouzlit perfektní dezert pro každou příležitost.

Čokoládový dort

Na čokoládový dort o průměru 22cm potřebujete:

  • 170g vypeckovaných sušených švestek, nasekaných na malé kousky
  • 125ml portského vína
  • 200g kvalitní tmavé čokolády
  • 100g másla
  • 5 vajec
  • 150g třtinového cukru
  • 180g mletých lískových oříšků
  • 2 lžíce kakaa máslo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
  • 300ml smetany na šlehání
  • 2 lžičky moučkového cukru

Čokoládový dort začneme tak, že v malém kastrůlku přivedeme k varu sušené švestky nasekané na malé kousky spolu s portským, poté snížíme teplotu a 2 minutky a lehce povaříme, až se půlka tekutiny vypaří.

Troubu předehřejeme na 180°C. Kulatou formu o průměru 22cm vymažeme máslem a vysypeme moukou

Pokud používáte silikonovou formu, vymazání řešit nemusíte.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a dobře promícháme, aby vznikla homogenní směs.

Ve větší míse vyšleháme elektrickým šlehačem žloutky s cukrem, přidáme švestky v portském, rozpuštěnou čokoládu s máslem a mleté lískové oříšky.

Z bílků ušleháme pevný sníh, který po částech jemně zakomponujeme do směsi. Směs nalijeme do formy a pečeme přibližně 50 minut. Na konci pečení ověříme špejlí, zda je dort hotový - píchneme špejli do středu a měla by vylézt s trochou měkkých drobečků. Upečený čokoládový dort necháme nejprve vychladnout 20 minut ve formě a poté ho opatrně vyndáme a necháme odpočinout na mřížce.

Připravíme si šlehačku: smetanu ušleháme s cukrem.

Dort servírujeme posypaný kakaem a doprovázený šlehačkou.

Není čokoládový dort zrovna to, co byste si teď dali? Mrkněte na francouzské palačinky s horkými malinami.

 

Za skvělý recept děkujeme 1001 Voyages Gourmands

Mohli byste potřebovat: