Domácí kečup

Domácí kečup

Supermarket je fajn, ale domácí kečup tam nenajdete. A je to škoda. Surovin na něj sice potřebujete hodně, ale nenechte se zastrašit. Výsledek za to stojí! Tak hurá do toho.

Suroviny pro přípravu domácího kečupu

  • 4kg rajčat
  • 4 cibule
  • 5 paprik
  • 2 feferonky

 

  • 1 ½ dcl octa
  • 3 lžíce soli
  • 150g cukru
  • 1 lžice hořčice
  • 5 ks cukerinu
  • ¼ lžičky pepře
  • ¼ lžičky pálivé papriky

 

  • 1 ½ lžíce nového koření
  • ½ lžíce hřebíčku
  • kousek celé skořice
  • 2 ks badiánu

Zeleninu omyjeme pod proudem tekoucí vody. Rajčata přepůlíme (pokud máme větší, klidně je rozkrájíme na čtvrtiny), feferonky a cibuli nakrájíme na jemno a papriky rozkrájíme na asi jeden centimetr velké čtverečky. Rajčata, cibule, papriky a feferonky rozvaříme v hrnci, poté propasírujeme a ochutíme octem, solí, cukrem, hořčicí, pepřem, paprikou a přidáme cukerín. Již teď vypadá obsah hrnce jako domácí kečup, ale ještě tomu dejme čas. Do plátěného pytlíčku vložíme koření, převážeme provázkem k uchu hrnce a necháme vyvářet 4-6 hodin. Musí se vypařit více jak půlka původního objemu.

Místo plátěného pytlíčku můžeme použít například uzavřené sítko na čaj.

Hotový kečup dáme do skleniček a v zavařovacím hrnci s vodou necháme sterilovat 20 minut při teplotě 90°C (voda by měla dosahovat do poloviny skleniček). Domácí kečup pak můžeme uskladnit třeba do špajzu. S přehledem vydrží více než jeden rok i při pokojové teplotě. Doporučujeme jej však uskladit ve tmě. Pravý kečup z domácích rajčat si nenechte ujít třeba k kombinaci s domácími hranolkami nebo s domácím langošem. Budete mile překvapeni, jak chutné může být i tak obyčejné jídlo s domácím kečupem za pár korun.

Až budete hotovi, popřemýšlejte o výrobě domácího zázvorového sirupu.