Francouzské palačinky s horkými malinami

Francouzské palačinky s horkými malinami

Léto si mnoho z nás nedovede ani představit bez horkých malin a když se skloubí s chutí pravé francouzské palačinky, budete na tento zážitek ještě hodně dlouho vzpomínat.

Na 4 porce palačinek potřebujete:

  • 60g farmářského másla
  • 250g hladké mouky
  • špetku soli
  • špetku cukru
  • 3 vejce
  • 550ml plnotučného mléka
  • 500g čerstvých malin
  • 100g borůvek
  • svazek máty
  • 100g cukru

V letním jídelníčku prostě některá jídla nesmí chybět. Francouzské palačinky s horkými malinami patří nepochybně k těm libým receptům, na které budete vzpomínat v lednu u kamen. Recept na palačinky doporučuje celý tým Garlo a je navíc vhodný i pro milovníky zdravého životního stylu.

Pokud máte maliny, borůvky a mátu na zahrádce, jedna porce vyjde jen na cca 7 Kč.

Recept začneme v menším hrnci, ve kterém si rozpustíme máslo. Mouku prosejeme do větší mísy a přidáme špetku cukru, špetku soli, vejce a přilijeme mléko. Důkladně promícháme metlou, aby zmizely hrudky. Na závěr přimícháme rozpuštěné máslo. Těsto necháme 20 minut odpočinout.

Těsto vydrží v lednici klidně i na druhý den. Stačí jej metlou promíchat.

Francouzské palačinky hlavně nepřipalte

Maliny nechte prohřát v kastrůlku, rozpalte teflonovou pánev na střední teplotu a následně po ní krouživým pohybem rozprostřete naběračku těsta, aby bylo těsto dokonale tenké. Dá to trochu cviku chytit ten správný grip, ale pak už to bude radost dělat i jiné recepty na palačinky. Palačinku opečte z obou stran. Chvíle odlepení signalizuje vhodnou chvíli pro otočení. Pokud prošvihnete správnou chvilku, palačinka bude křupavá a nebude tak dobrá. Dodělání druhé strany už je pak jen otázkou několika vteřin.

Palačinku se nesnažte odlepit od pánvičky, odlepí se po chvilce sama!

Hotovou francouzskou palačinku potřete z jedné strany jemnou vrstvou malin, přehněte ji na polovinu a postup ještě jednou zopakujte. Na palačinku nalijte ještě lžíci horkých malin a posypejte ji ještě čerstvými malinami a kanadskými borůvkami. Ozdobte listy máty.

Závěrem můžete zahřát cukr s trochou vody a jakmile získá roztok zlatavou barvu, stačí přilít ještě jednou trochu vody, hrnec důkladně promíchat a karamel je na světě. Tím polijte palačinku s malinami.

Pokud příště nechcete pro maliny do obchodu, přečtěte si vše o pěstování malin.