Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Hubení slimáků

Asi nejpoužívanějším materiálem jsou v nekonečném hubení slimáků granule proti slimákům. Nejedná se však zdaleka o jediný způsob, jak se zbavit především expanzivních plžů španělských. V následujících odstavcích si představíme techniky, které fungují, i když některé z nich mohou působit docela lacině. Kuriozitou může být hubení slimáků s pomocí kelímku od piva.

Nechte práci na přirozeném nepříteli

Tato technika vypadá sice levně a pohodlně, ale účinnost již poněkud pokulhává. Slimák totiž nemá příliš mnoho nepřátel. Mezi ty patří například kos, ježek, slepýš, kachna či ropucha. Hubení slimáků touto metodou můžete podpořit maximálně tak chovem kachen (konkrétně indických běžců).

Granule proti slimákům

Granulí existuje celá řada, ale jejich parametry se celkem liší. Na etiketu si dávejte pozor zejména v případě, že vlastníte domácího mazlíčka. Některé přípravky mohou být nevhodné. Dalším požadavkem dnes stále častěji bývá i ohleduplnost k životnímu prostředí. V takovém případě hledejte výrobky (například Ferramol) postrádající chemické látky. Pravděpodobně poslední nevýhodou několika dostupných výrobků je jejich až příliš rychlý efekt. Slimáci tudíž nestihnou zalézt do úkrytu a mrtvá těla musí někdo uklízet, což nikdo nechce, když nemusí. Výběr granulí proti slimákům nepodceňujte!

Na jedno se slimáky

Plže, celkem překvapivě, láká vůně piva včetně toho vyčpělého, které by už nerozdýchal ani ten největší místní piják. Stačí do půdy zapustit kelímek na běžné pivo, přibližně ze dvou třetin jeho výšky.

Věděli jste, že hubení slimáků pivem aplikují i v Německu?

Kelímek nezapomeňte zhruba z poloviny naplnit nějakým levnějším a horším pivem, kterého nebude škoda. Během následujících dnů se začne plnit slimáky, kteří pojdou na otravu alkoholem nebo se prostě utopí. Nevýhodou bude vyšší pracnost podobně jako při ručním sběru a přiznejme si, že kelímek naši zahradu příliš nezkrášlí.

Nebuďte líní

Asi nejpracnější metodou je prostý sběr plžů. Mnozí na něj však nedají dopustit, protože je velmi spolehlivý, pokud nejste slepý jak patrona. Nezapomínejte, že slimák opouští úkryt s příchodem noci a výjimečně i přes den za deštivého počasí, proto se sběr musí provádět ideálně za tmy s baterkou, což celou akci poněkud komplikuje. Posbírané slimáky určitě nevyhazujte ani daleko od pozemku, protože byste se asi hodně divili, jak rychle by byli zpátky (každý den urazí jedinec přibližně 50 metrů). Raději je spalte při příštím táboráku. Budou v mžiku mrtví bez trápení. Hubení slimáků zkrátka není procházkou růžovým sadem, v tomto případě spíše vaší zahradou. Dá to práci, ale výsledek stojí za to.

hubeni-slimaku

Existují i další tipy jak na slimáky, ale úmyslně jsme je do naší příručky nezařadili, protože jsou buď neúčinné, drahé nebo jsou v rozporu s přírodou. Na internetu tak naleznete například pohádky o tom, jak se plžů zbavíte použitím aromatických rostlin, jak je zasypávat solí nebo jak je zalít vroucí vodou. Jako zajímavý nápad vypadá použití hlístic proti slimákům. Problémem je, že na trhu jsou až na výjimky jen prošlé a drahé balení hlístic. Závěrem se vás pokusím uklidnit, neboť se slimáky nebojují jen Češi. Plzák španělský otravuje lidi po celé Evropě a již několik let i zahrádkáře v Americe.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz