Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Nemoci tůjí

Tůje může v přírodě poškodit v podstatě jen sucho a molovka zeravová, nepočítáme-li domácí zvířata. I přesto, že jen výjimečně tito nepřátelé napáchají velké škody, je vhodné znát příznaky poškození a způsob, jak s následným poškozením bojovat efektivně, abyste nebyli zaskočeni. V krajních případech totiž mohou stromy zahubit. Věříme, že následující řádky pomohou začínajícím i pokročilejším pěstitelům tůjí.

Reznutí tůjí

Reznutí tůjí způsobuje molovka zeravová. Během června kladou malí motýlci vajíčka na větvičky tůjí. Z vajíček se následně líhnou drobné larvy, které se zavrtávají do hloubky větví. Napadení je patrné na podzim, kdy se dotčené části tůjí zbarvují do hněda. Škůdce ovšem není snadné identifikovat, protože ve stejný čas se tůje zbarvují přirozeně do velice podobné barvy. Pokud larvy objevíte, snadno se jich zbavíte postřikem v průběhu června. Použijte vhodný insekticid - například Decis Mega.

molovka_zeravova_zpusobuje_reznuti_tuji

Usychání tůjí

Tím, jak jsou tůje hodně náročné na vláhu, snadno začnou usychat a zbarvovat se do hněda. Nejprve dochází k žloutnutí tůjí a žlutá následně přechází do hnědé. Hnědá barva už je nenávratnou změnou. Snadno tak uschne celý strom. Dostatek vody v půdě kontrolujte především v průběhu léta, kdy vysoké teploty půdu rychle vysouší. Jakmile několik dnů nezaprší a je převážně slunečno, tůje vydatně zalijte, aby voda pronikla i do hlubších vrstev půdy.

Černání tůjí

Černání tůjí způsobuje moč psů a koček. Moč totiž obsahuje agresivní toxické látky. Řešení vypadá jednoduše. Pokud chcete mít sazenice bez černých děr, odnaučte vašeho domácího mazlíčka močit k rostlinám.

Pokračujte ve čtení a přečtěte si také třeba vše o hnojení tůjí.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz