Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Pěstování růží

Ještě než si řekneme něco o tom, kde růže pěstovat, zamysleme se nad tím, kde se růžím dařit nebude. Pozor bychom si měli dát zejména na místa s velkým množstvím kořenů, které by kořenům růže konkurovaly. Stejně tak nebude vhodná ani těžká a udusaná půda. Poznáte ji snadno podle toho, že se na ní uchycuje pýr.

Pěstování růží komplikují různé faktory
Těžké půdy Stinná i příliš slunná stanoviště
Kapající voda ze stromů Bezvětří a silný vítr
Nedostatek humusu Zemina jiné růže

Zklamání přinese také ďolík, ve kterém se bude dlouho držet studený vzduch. Stejně tak místa kolem rozpálené dlažby, kamenného pole nebo obyčejné stěny akumulující teplo růžím nesvědčí. V potaz berte i hloubku kořenů, která někdy přesahuje i metr a půl. Nádoby a jiné mělké prostory tak nejsou vhodným místem, kam byste měli růži zasadit.

kapky_na_ruzi

Kde růže pěstovat

Růže budou prosperovat v hlinitopísčitých půdách s pH mezi 6 a 8. Ideální je polostinné stanoviště. Nesmí být ovšem pod korunami stromů. S nadmořskou výškou to není tak jednoznačné. Zatímco obyčejné šípkové růži se může dařit i ve 1 200 metrech nad mořem, šlechtěné růže mohou ve vyšších partiích trpět.

Pokud se na pozemku daří kopřivám, růžím bude hej.

Předtím, než kopnete do země, překontrolujte, že nejste na příliš větrném místě. Větrné místo není vhodné ani pro plané růže, nicméně úplné bezvětří je rovněž na škodu. Na pomalu schnoucím keři se daří padlí. V tomto případě zvolte zlatou střední cestu.

Jak na pěstování růží

Sazenice růží milují kompost. I proto jej doporučujeme při výsadbě i hnojení. Nebojte se a rozhodně s ním nešetřete! Pohodlnější povahy potěší nároky na vláhu. Hluboké kořeny růže nepotřebují většinou ani v letních měsících dodatečnou závlahu vyjma prvních týdnů po zasazení.

Jak dlouho keř vydrží

Při správné péči bude vypadat keř hezky i po 20 letech.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz