Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Pěstování švestek

Ať už se rozhodnete pěstovat jakýkoliv ovocný strom, který má v naší zemi dlouhou historii, smiřte se s tím, že každý rok budete muset bojovat se škůdci, aby bylo co sklízet. Pěstování švestek si každý rok vyžádá mnoho odpracovaných hodin. Když ještě zůstanu v obecné rovině, musím zmínit i nezbytný řez ovocných stromů, který není zejména pro nováčka úplně jednoduchý. Pokud tedy chcete spíše něco nenáročného, určitě se nepouštějte do pěstování slivoní, ale pořiďte si třeba kanadskou borůvku.

Věděli jste, že významnou úrodu mají až šestileté stromy?

Pěstování švestek je vhodné začít zhodnocením místa, kam zamýšlíte švestky vysadit. Prvním omezením může být nižší mrazuvzdornost. Nejnižší teplota by se neměla dostat pod -20°C. Průměrnou roční teplotu vyžadují vyšší než 8°C. Dále si uvědomte, že se jedná o celkem mohutné stromy, které pro sebe potřebují prostor - ideálně čtverec o hraně 6 metrů.

pestovani-svestek

Co se půdy týče, slivoním nejvíce vyhovuje teplá a propustná půda bohatá na živiny, avšak není to podmínka, protože dobře snášejí i horší substráty. Zároveň dbejte na pH, které nesmí být příliš v kyselých hodnotách (pod 5). Stanoviště by nemělo být ve svahu a vyvarovat bychom se měli i čistě jižní a jihovýchodní orientaci z důvodu dřívějšího květu a následného rizika doznívajících jarních mrazíků. Vyvarujte se raději i severní orientaci, kde dochází k snadnějšímu vymrzání.

Dozrál vám metrák švestek? Dopřejte si vepřovou panenku se švestkovou omáčkou.

Kde pěstovat slivoně

Slivoně vysazujeme až do 550 m.n.m., ale do vyšších poloh pořizujte odolnější odrůdy v čele se švestkou Wangenheimovou. Nejdeštivějším obdobím by mělo být jaro a celkový úhrn srážek by měl přesáhnout 600 milimetrů za rok. Průměrné úhrny srážek podle krajů zjistíte z této tabulky. Pěstování švestek však nemusí být závislé na bouřkách. V sušších místech můžete nahradit déšť závlahou. Stejně jako například u třešní jsou problémem deště v závěrečné fázi dozrávání, neboť při vyšší závlaze plody začínají praskat a hnít. Vhodnější jsou tak pozdější odrůdy, které dozrávají až v září a říjnu.

Požadavky pro pěstování slivoně v kostce

  • Teploty nad -20°C s ročním průměrem nad 8°C
  • Část pozemku o výměře ideálně 35m2
  • Raději propustná a teplá půda s dobrým obsahem živin
  • Spíše zásaditá půda s pH vyšším než 5
  • Pěstování švestek si žádá parcelu s nízkou svažitostí
  • Optimálně jihozápadní a západní svahy
  • Nadmořská výška pod 550 metrů

Rozhodli jste se, že to zkusíte? Objednejte si sazenice švestky až na zahradu!

Zjistěte o hnojení švestek víc! Víte třeba, čím švestku hnojit?

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz