Polévka z máslové dýně a batátu

Polévka z máslové dýně a batátu

Další výživná polévka do oranžova, tentokrát z máslové dýně a batátu. Máslová dýně patří do rodiny muškátových dýní a odlišuje se od ostatních svou vtipnou protáhlou formou, sladší chutí a také poměrně jednoduchým zpracováním – jde zlehka oloupat a obsahuje daleko méně semínek než ostatní dýně. Navíc je tahle pěkná dobrota velmi málo kalorická a obsahuje pěknou dávku vitamínu A a B6. Díky své nasládlé chuti se dobře pojí s batátem. Oranžové sladké brambory neboli batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny – jsou totiž plné kvalitních sacharidů a betakarotenu.

Polévka z máslové dýně a batátu

Suroviny:

  • 1 máslová dýně
  • 1 batát (sladká brambora)
  • 1 cibule
  • 20 g másla
  • 850 ml zeleninového bujonu
  • Sůl, pepř dle chuti
  • 2 lžičky skořice
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 100 ml smetany na ozdobu
  • 50 g dýňových semínek na ozdobu

Máslovou dýni oloupeme, rozkrojíme napůl, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na kostičky.

Batát taktéž oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm zlehka cibuli do zezlátnutí. Přidáme kostky dýně a batátu, chvíli je restujeme a pak přilijeme vývar. Ochutíme solí a pepřem, skořicí a muškátovým oříškem a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut než je dýně a batát měkký, poté stáhneme z plotny a rozmixujeme tyčovým mixérem na sametovou polévku.

Polévka z máslové dýně a batátu - podáváme

Polévku servírujeme ozdobenou trochou smetany a dýňovými semínky.

Za skvělý recept děkujeme 1001 Voyages Gourmands.

Přečtěte si další zajímavý recept na mrkovou polévku ZDE.