Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Řez švestek

Řez švestek vychází z několika důležitých poznatků z knihy Pěstujeme slivoně, které bychom si měli hned na začátku ujasnit. Slivoně produkují velmi křehké dřevo. Často se říká, že je dokonce nejkřehčí ze všech ovocných stromů. V souvislosti s velkou plodností to může být někdy problém. Větve se pod tíhou dozrávajících švestek snadno vylamují. Další důležitou informací je fakt, že nejžádanější slivoně plodí dvouleté a tříleté větve. Další výklad ohledně řezu švestky se opírá právě o tyto dva obecné a důležité poznatky.

Jak stříhat švestku

Asi nejobávanější disciplínou všech zahrádkářů je stříhání švestky. Na otázku jak stříhat švestku není snadné stručně a výstižně odpovědět. I přesto se o to pokusíme. Níže uvádíme postup pro první 3 roky, na základě kterých pochopíte principy i pro další roky. Postup je vhodný pro běžnou výsadbu s klasicky tvarovanou korunou za předpokladu, že jste si pořídili sazenici s cca metr vysokým kmínkem. Popisujeme řez švestek po výsadbě.

  1. První rok je nutné provést řez švestek ihned po objevení se prvních pupenů s příchodem jara. K prořezání švestky používám kvalitní a především ostré zahradnické nůžky! Jednoroční sazenice mají pouze kmen (v tomto případě terminál) bez větví. Ten je potřeba zkrátit o přibližně jednu třetinu, abychom vytvořili metr vysoký kmen pro budoucí korunu.
  2. Následující jaro se ve stejnou dobu pokoušíme vytvořit základ pro korunu a to tak, že necháme pouze 3 až 4 nejsilnější větve, které zkrátíme minimálně o polovinu své délky v závislosti na tloušťce. Slabší větvičky zkrátíme o něco víc, silnější naopak o něco méně. Uvedené 3 až 4 větve vybereme tak, aby vznikla do všech stran co nejvyrovnanější koruna.
  3. Od třetího roku už rostlinu jen korigujeme. Během řezu švestky uplatňujeme několik osvědčených pravidel. Pokud chceme větev zkrátit, zkracujeme ji jen o třetinu. Všechny větve směřující kolmo do nebes - tzv. vlky, odstraňujeme úplně. Zcela stříháme nebo řežeme také větve konkurující hlavní větvi. Tím se mimo jiné zbavujeme větví pod ostrým úhlem, které by se téměř s jistotou stejně jednoho dne vylomily. Pokud větev nevytváří příliš ostrý úhel a chceme větev zachovat, můžeme ji vytvarovat prostým zavěšením závaží. Jakmile se větev dostane mimo nebezpečný úhel i po odejmutí závaží, závaží odstraníme.

rez-svestek

Stříhání slivoní chce pár let praxe, ale nepochybujeme, že s naším návodem se rychle stanete profesionály. Závěrem zmíním ještě jedno moudro vztahující se k řezu švestek. Korunu se snažíme stříhat tak, aby šly větve mimo její střed. Potřebujeme totiž, aby plody zrály na slunci, nikoliv ve středu koruny ve stínu.

Ukázkově zastřihané slivoně můžete vidět na stránkách Žufánek.cz

Kdy provádět řez švestek

Kdy stříhat švestku? Tak zní další častá otázka každého nováčka. Pojďme si ji zodpovědět. Řez švestek doporučujeme provádět hned z jara po vykouknutí prvních pupenů. Řez švestky na jaře totiž nekomplikují listy a lépe je tak vidět, co by se mělo prostříhat.

Prořezání švestky v únoru spadá do kategorie mýty a pověsti.

Je však možné nahradit jaro druhou polovinou června nebo dobou po sklizni. Výrazně lépe švestka zvládá řez v průběhu vegetace. Během zimy jsou jakékoliv úpravy nevhodné.

Z jara se také hnojí. Konkrétně máme na mysli první dávku hnojiva. Více se o hnojení švestek dozvíte v dalším příspěvku.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz