Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Stříhání maliníku

Stříhání maliníku není vůbec složité, ale je potřeba jej provádět ve správnou chvíli. Nejdůležitější jsou ostré zahradní nůžky, aby rozklížené pahýly nenapadaly nemoci. Zanedbané keře totiž neposkytují tak slibnou úrodu, hůře se k nim přistupuje při sběru a lákají nejrůznější nemoci malin včetně plísňových chorob. Raději upozorníme na fakt, že řez vyžaduje maliník vždy hned u země. Pahýly trčící z půdy při amatérském stříhání maliníku nejsou vzhledné a lákají například již zmíněné plísně a choroby.

Kdy stříhat maliny

Stříhání malin - odplozelých větví, provádíme pokud možno ihned po sklizení úrody, aby měly nové větve (plodící následující rok) dostatek prostoru a světla a mohly zesílit. Na téma kdy stříhat maliny vznikají diskuse, neboť remontantní odrůdy plodí ještě druhý rok, pokud je neostříháme. Odborníci doporučují ostříhat i tyto větve po první úrodě, protože ve výsledku bude celková úroda vyšší - rostlina zesílí a získá víc potřebného světla.

strihat_malinik_lze_jen_s_ostrymi_nuzkami

Jak stříhat maliny

U keřů s dvouletým vývojovým cyklem provádíme střih maliníku tak, že po dozrání plodů uřízneme těsně u země všechny dvouleté výhony, které by už stejně nikdy neplodily. Stejně můžeme seříznout i nové slabší výhony, abychom měli na jednom metru 8 až 10 větví, pokud pěstujeme maliny v řadě, což je nejšikovnější způsob. V případě jednoho polokeře u kůlu necháváme pouze 7 výhonů.

Konce výhonů nezkracujte, snížili byste tím výnos.

Remontantní (plodící na ročních větvích) odrůdy po podzimní sklizni ostříháme kompletně, aby byly v zimě vidět jen asi tři centimetry dlouhé pozůstatky posledního porostu. Stříhání maliníku provádíme opět především za účelem prosvětlení pro budoucí vegetaci.

Dočetli jste? Poznejte nejrozšířenější choroby maliníku.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz