Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Stříhání růží

Kdy stříhat růže? Jak stříhat růže? Nejen na to odpovíme v následujících odstavcích. Obecně vzato lze říct, že se růže stříhají na jaře, během kvetení v létě a v určité míře i na podzim. Většinu růží ovšem stačí prořezat jen na jaře. Stříhání růží podpoří bujné kvetení.

Jarní řez růží

Kdy růže stříhat? Zatímco plané růže během zimy "oholí" divoká zvěř, s těmi na zahradách si musíme poradit se stříháním růží sami. Optimální dobou pro jarní řez růží je začátek dubna. Pokud chcete zvolit ideální čas, počkejte na rozkvět zlatého deště.

Čím víc růže seříznete, tím víc pokvetou.

Jak růže stříhat? Jako první na jaře ostříhejte rozhodně suché, omrzlé, nemocné a jinak poškozené konce větví až do živého dřeva! Dále se zbavte příliš zahušťujících a planých větví hned u země. Následně můžete zkrátit větve na polovinu své délky, ale není to tak úplně správně. Keřové (sadové) a zakrslé růže by se měly stříhat jen jednou za 5 let. Aby stříhání růží nebylo tak snadné, pozor si musíte dát na keřové a popínavé růže, které kvetou jen jednou za rok. Ty je nutné prosvětlit ihned po odkvětu.

Pro řez použijte ostré nůžky a stříhejte větev asi 3 milimetry nad očkem.

Na závěr zmíníme několik užitečných tipů. Rány silnější než tužka ošetřete štěpařským voskem. Pozor si dejte také na vaše zdraví. Určitě byste měli být očkováni proti tetanu, protože trny poraní ruce, i když je člověk opatrný.

Letní řez růží

Remontantní (kvetoucí opakovaně v jednom roce) růže se vyplatí stříhat i během sezóny. Opět tím podpoříte násadu nových květů. Květy odstřihujte hned, jak začnou upadat na kráse. Takový letní řez provádějte výhradně nad třetím očkem.

Podzimní řez růží

Podzimní řez růží není příliš běžný, protože tím zahradník nadělá často víc škody než užitku. Rostlinu podzimní řez oslabí a následky mrazů budou o to větší. Navíc tím připravíte ptactvo o stravu - cenné šípky. Můžete ovšem odstranit alespoň suché a jinak poškozené větve, ovšem nyní nikoliv až do zdravého dřeva.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz