Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Vertikutace trávníku

Vertikutace trávníku neboli provzdušnění trávníku se provádí dvakrát za rok - na jaře a na podzim. Proč to děláme? Jedná se o proces, kterým trávu zbavujeme plsti. Tím docílíme mnohem lepšího přísunu vzduchu, živin i vody ke kořenům travních rostlin. Po každé vertikutaci “pažit” také výrazně prokoukne, neboť zmizí zplstnatělé zbytky odumřelé trávy.

Dva způsoby provedení

Použít můžeme hned celou řadu specializovaných nástrojů. Nejstarší metodou je ta za použití vertikutačních hrábí. I přes nutnost podání fyzického výkonu ji stále používá celá řada zahradníků. Vertikutační hrábě totiž vydrží věčnost a jsou velice levné. Mezi další výhody patří například šetrnost k životnímu prostředí, zanedbatelná hlučnost a snadná skladovatelnost.

Línější povahy vybírají stále častěji elektrický vertikutátor. I přes výkon motoru však není ani tento způsob úplně bez námahy. Zároveň si při práci musíte hlídat kabely stejně jako u elektrické sekačky. Nicméně odměnou vám bude nastavitelná hloubka provzdušnění. Hloubku doporučujeme nastavit na maximálně 5 milimetrů. Při hlubším prořezání už zařízení ohrožuje kořínky a mohli byste se divit, co takový stroj dokáže v negativním slova smyslu.

Vertikutace trávníku na jaře

Na jaře s vertikutací nespěchejte. Vhodné je počkat do chvíle, kdy se trávník po zimě vzpamatuje. Povyrostlý a zhoustlý trávník následně posekejte na výšku 3 centimetry a začněte vyhrabávat. Správný čas přichází obvykle v průběhu března v závislosti na nadmořské výšce a na počasí.

V průběhu prořezávání by neměla být tráva příliš suchá ani mokrá.

Dva týdny před jarní vertikutací aplikujte první dávku trávníkového hnojiva, která trávníku pomůže s regenerací. Na konci dubna naopak nezapomeňte dosít travní semena, pokud to je třeba. Nebojte se, že váš “green” provzdušněním poškodíte. Pokud budete následovat naše rady, trávník se rychle vzpamatuje. Výsledkem bude brzy ještě výrazně hezčí travní porost.

Vertikutace trávníku na podzim

Podzimní vertikutace trávníku vypadá téměř podobně jako ta jarní. V závislosti na podmínkách by měla proběhnout během září. Vertikutace na podzim odstraní vedle odumřelých částí také mech, který se vytvořil během sezóny. Travní drny připraví na zimu. Nenahradí ovšem jarní provzdušnění. I během zimy se totiž vytváří travní plst.

Velmi zanedbaný trávník vertikutujte po 2 týdnech ještě jednou.

Gratuluji vám, jestliže jste dočetli až sem. Zařadili jste se tím mezi malou skupinu odborníků a máte šanci vdechnout vašemu trávníku novou tvář. Nebude to ovšem bez práce. Vertikální řez stojí hodně píle bez ohledu na to, které nástroje zvolíte. Zkuste si to na vlastní pěst a hlavně nezapomínejte, že tohle je jen malá část z celkového závodu v péči o dokonalý “pažit”.

Pokud už vertikutaci ovládáte, prozkoumejte, co všechno obnáší správné zavlažování trávníku.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz