Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Založení trávníku

Na založení trávníku si udělejte čas ideálně na jaře, kdy má vzduch dostatečnou vlhkost. Pozemek zryjte alespoň 15 centimetrů do hloubky a vyberte z půdy veškeré kamení, kořeny i hroudy jílu. Následně terén srovnejte. Tuto fázi přípravy proveďte hned z jara po rozmrznutí země. Parcela musí být v podobném stavu, jako je pole těsně před setím. Pokud chcete mít budoucí trávník skutečně dokonalý, promíchejte zeminu se zahradnickým kompostem. Pak počkejte přibližně do 20. dubna. Tou dobou už bude země plná plevelů, kterých se potřebujeme zbavit. Připravte si postřik Randap a veškerou zeleň tímto přípravkem postříkejte. Po deseti dnech odkliďte veškerý mrtvý plevel a do půdy vpravte hnojivo. Počkejte týden.

Máte už na zahradě trávník, avšak nejste s ním spokojeni a chcete zkusit založit nový? Pak na konci září nakupte Roundup a starý trávník kompletně postříkejte. Před prvními mrazy zahradu kompletně zryjte a na jaře navažte na náš návod v tomto příspěvku.

Založení trávníku v 6 srozumitelných bodech

  1. Zryjte půdu alespoň do hloubky 15cm
  2. Vyberte z půdy veškeré kamení, kořeny i hroudy jílu
  3. Terén vyrovnejte do roviny
  4. Jakmile vzejde plevel, postřikem Roundup ošetřete veškerou půdu
  5. Počkejte 3 týdny a následně odkliďte rostlinný materiál
  6. Pozemek obohaťte hnojivem

Pokud jste postupovali přesně podle prvního odstavce, máte teď před sebou perfektně připravenou plochu pro setí travního semene. Klíčovým bodem každého založení trávníku je správné zasetí trávy. Kdy se do toho pustit? Vyberte si především bezvětrný den. Samozřejmě myslete i na déšť. V bahně by to asi nebyla zrovna moc příjemná práce a napáchali byste více škody než užitku. Zároveň si zjistěte i počasí na následující dny. Pokud hlásí průtrže mračen, výsev odložte.

V průběhu setí nesmí foukat vítr.

Jestliže jste našli ten správný den, připravte si travní semeno a secí náčiní. Secí nádobu vždy naplňte semenem o dávce pro 1 metr čtvereční a ohraničte si první metr čtvereční plochy. Co nejrovnoměrněji osejte první pole a stejně postupujte na zbytku pozemku. Po zahradě se pohybujte výhradně po větších prknech, abyste v půdě nevytvořili udusané stopy. Jakmile budete hotovi, semena zapravte hráběmi do půdy tak, aby byla maximálně 5 milimetrů pod povrchem.

Založením trávníku to nekončí

V následujících dnech nepodceňujte závlahu. Je to extrémně důležité. Nové rostlinky nesmí zaschnout. Zavlažujte co nejjemnějším zahradním postřikovačem, abyste semena nevyplavili. Neopomeňte ani fakt, že po první měsíc se nesmí po trávě chodit a po celý zbytek prvního roku nesmíte trávu nadměrně zatěžovat.

Nevlastníte ještě žádnou sekačku na trávu? Vyberte si tu pravou.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz