Závitky z grilovaných lilků a cuket s náplní z ricotty

Závitky z grilovaných lilků a cuket s náplní z ricotty

Lilek a cuketa patří k zelenině, která je v letních měsících hojně konzumována, zejména ve Středozemní kuchyni. Jak lilek, tak cuketa jsou vynikající připravené na grilu. Tento recept vám nabízí způsob přípravy této letní zeleniny jako bezmasé finger food, tedy malé jednohubky třeba k aperitivu nebo jen tak jako doprovod k letnímu grilování. Jsou plněné směsí ricotty a parmerzánu s kousky sušených rajčat a citronové kůry, jež dodá grilované zelenině svěží chuť. Navíc jejich příprava není náročná a zeleninu si můžete ugrilovat pár hodin či den v předstihu a skladovat v ledničce.

Závitky z grilovaných lilků a cuket s náplní z ricotty

Na 8 kusů budeme potřebovat:

  • 1 velký a dlouhý lilek
  • 1 velká a tlustá cuketa
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • 250 g ricotty
  • 25 g nastrouhaného parmezánu
  • 3 sušená rajčata naložená v oleji, okapaná a nakrájená na malé kousky
  • Nastrouhaná kůra z ½ chemicky neošetřeného citronu
  • Sůl, pepř
  • 20 lístků bazalky
  • ½ lžičky sladké papriky
  • 8 párátek

Cuketu i lilek omyjeme, každý kus nakrájíme podélně na dlouhé plátky (na tloušťku asi 2-3 mm). Měli bychom mít 8 plátků cukety i lilku. Olivový olej smícháme s nasekaným česnekem a špetkou soli a potřeme jím plátky lilku a cukety. Rozpálíme kontaktní gril (či plancha gril) a postupně na něm grilujeme plátky lilku a cukety po dobu 2- 3 minuty (pokud grilujeme na plancha grilu, tak 2-3 minuty z každé strany).

V míse smícháme ricottu s parmezánem, sušenými rajčaty a dochutíme trochou soli a pepře. Na větším prkýnku položíme vždy plátek lilku, na něj dáme plátek cukety, dva lístky bazalky a na to vše naneseme lžíci ricottové náplně. Vše srolujeme a spojíme párátkem, aby se závitek nerozbalil. Závitky naaranžujeme na servírovací talíř, posypeme paprikou a zbylými lístky bazalky.

Za skvělý recept děkujeme 1001 Voyages Gourmands

Mohli byste potřebovat: