Zeleninový vývar

Zeleninový vývar

Zeleninový vývar zvládne uvařit i začátečník, když má po ruce osvědčený recept. Nicméně nic není zadarmo. Kvalitní vývar stojí hodně času. Pokud můžete, udělejte si víc litrů a přebytek použijte třeba na další jídla někdy v budoucnu. Zmrazením vývar svou chuť příliš nezmění. Výsledkem tohoto receptu budou asi 3 litry zeleninového vývaru. Pokud byste potřebovali jiné množství, přímoúměrně přidejte nebo uberte množství surovin.

Na 3l zeleninového vývaru potřebujete:

  • 400g mrkve
  • 400g bílé části pórku
  • 200g rajčat
  • 200g žampionů
  • 400g cibule
  • 200g celeru
  • 200g petržele
  • 20g plocholisté petržele
  • 10 polévkových lžic řepkového oleje
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 2 kuličky nového koření
  • 5g soli
  • 1 bobkový list
  • 8 kuliček pepře
  • pár kostek ledu

K čemu je takový poctivý zeleninový vývar dobrý? Například pravé italské rizoto bez něj neuděláte. Ovšem nejde zdaleka jen o italskou kuchyni. Zeleninový vývar používají kuchaři i kuchařky napříč celým světem. Je základem pro výborné čínské polévky plné zázvoru a bambusu (nemyslím tím ty nudlové z pytlíku), ale stejně dobře chutná i samotný s nudličkami od babičky. Tak jej zná asi většina z nás z české kuchyně.

Zeleninový vývar: Jdeme na to

Jako první si připravíme dostatečně velkou mísu a struhadlo. Omyjeme celer, mrkev a kořenovou petržel a všechny 3 ingredience nastrouháme na hrubo do připravené mísy. Umyjeme také pórek. Odřízneme zelenou část a uklidíme ji zpět do lednice. Zbylou část nakrájíme na kostičky. Pórek je připravený. Dáme si jej na stranu. Oloupeme žampiony. Nakrájíme plocholistou petržel na jemno a rajčata, žampiony a cibuli nakrájíme na drobno.

Zeleninový vývar nikdy nepřiklápějte pokličkou a ani jej nemíchejte.

Připravíme si co největší hrnec, přilijeme do něj olej a zahřejeme obsah na maximum. Do hrnce vysypeme obsah mísy s celerem, petrželí a mrví a restujeme jej 2 minuty. Nepřestáváme míchat! Žár stáhneme na polovinu, přidáme zbylé suroviny a smažíme dalších 8 minut. V míchání nepolevujeme. Přilijeme 3 litry studené vody a co nejrychleji přivedeme tekutinu k bodu varu. Jakmile začne zeleninový vývar vřít, sporák ztlumíme tak, aby vývar jen lehce probublával. Dáme si 45 minutovou pauzu. Po návratu hotový zeleninový vývar zcedíme třeba přes cedník, vhodíme do něj pár kostek ledu a po chvíli led vyhodíme do dřezu. Tím zeleninový vývar zbavíme nepotřebného tuku.

Ze zeleninového vývaru můžete vykouzlit i skvělou mrkvovou polévku.

Mohli byste potřebovat: