Kdo by neznal maliník, tedy správně ostružiník maliník - vysoký keř s drobnými ostny, zato s vynikajícími měkkými a sladkými plody - malinami. Daří se mu ve světlých lesích, na svazích i březích potoků, bude se mu dařit i u vás na zahrádce, pokud mu zajistíte kyprou půdu bohatou na živiny. Navíc se rád rozrůstá, brzy budete mít malin dostatek i na koláče.
Pokud už jste se čerstvých malin najedli dostatečně, ale o zbytek úrody nechcete přijít, máte nepřeberné množství možností. Maliny můžete zpracovat na šťávu, marmelády, nebo do koláče. Vyrábí se i likéry, víno či pálenka. Případně můžete čerstvé maliny zamrazit a využít je třeba v zimě. Taková domácí malinovka …
Maliník pomáhá i během porodu
Nejen plody se používají. Listí maliníku se doporučuje pro těhotné ženy. Nechejte je usušit a zhruba měsíc před porodem si z něj začněte připravovat čaj. Tento nápoj pomáhá připravit porodní cesty a uvolnit svalstvo, aby porod proběhl snáze a rychleji. Jen ta chuť čaje není nijak závratná.