Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Postřik švestek

Během vegetace může optimální úrodu švestky ohrozit několik hub a zákeřný hmyz. Abychom předešli katastrofálním následkům, je vhodné dodržovat preventivní opatření. Jedním z nich je postřik. Postřik švestek není nikterak náročný a zvládne jej i začátečník, avšak nesmíme zapomínat na ochranné pomůcky. Postřik na švestky obsahuje chemikálie, často jedy, které mají ještě několik dnů po aplikaci intenzivní účinky a mohou nepříjemně reagovat i s lidskými částmi těla. Za základní vybavení lze považovat turistickou pláštěnku. V případě uvážení můžete využít i silikonové rukavice, brýle a další užitečné vybavení.

Jarní postřik slivoní

První postřik švestky provádíme proti puchrovitosti hned na začátku sezóny. Doporučit můžeme fungicid Kuprikol 50, který aplikujeme ve chvíli, kdy se na stromě objeví pupeny, tedy na začátku rašení. Připravíme si 10g přípravku a promícháme jej ve 2 litrech vody (optimální množství pro 1 švestku). Postřik na švestky přelijeme do zahradního postřikovače a s jeho pomocí pokryjeme každou větev připravenou tekutinou. V případě chladného a deštivého počasí tento postřik na švestky jednou opakujeme těsně před květem.

Letní postřik slivoní

Další postřik švestek řešíme až v létě během dozrávání plodů. Začátkem července připravte feromonový lapač a každý den kontrolujte, jestli se neobjevila letová vlna obaleče švestkového. Jakmile se vyskytne, připravte se a sedmý den rozmíchejte přípravek Lepinox Plus v zahradním postřikovači a roztok aplikujte.

Závěrečným postřikem na švestky bývá ten s látkou TALENT, který strom chrání před moniliovou hnilobou. Tento postřik slivoní řešíme ve chvíli, kdy se na stromě objeví první otlučené plody (plody s hnědou skvrnou). Často za to mohou kroupy. Můžeme rovněž počkat na první plesnivou švestku s tímto příznakem (na hnědé skvrně se začnou objevovat bílé tečky plísně a celý plod postupně shnije). V tomto případě smícháme 1ml přípravku ve 2l vody a můžeme začít stříkat. Po tomto zásahu nesmíme zapomenout na ochrannou lhůtu (po tento čas ovoce není vhodné ke sklizni), která vyprší až po sedmi dnech.

Jaký postřik na švestky?

Jak už jsme zmínili výše, můžeme použít osvědčený Kuprikol 50, Lepinox Plus a TALENT. Postřik na švestky připravíme tak, že jeden z těchto přípravků promícháme s vodou v níže uvedeném poměru.

  • Kuprikol 50 10g ve 2l vody
  • Lepinox Plus (přečtěte si aktuální příbalový leták)
  • TALENT 1ml ve 2l vody

Příští jaro nezapomeňte na řez švestek. Zjednodušíte si následující sezónu aplikaci postřiku.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz