Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Pěstování malin

Pěstování sazenic maliníku vychází z oblasti původního stanoviště. Pěstování malin by tak mělo respektovat daná fakta, které nelze upravit ani vysokými investicemi do stanoviště, kde chceme maliník pěstovat. Jedním z omezení je například mrazuvzdornost do 20 stupňů pod nulou. Vyvarujte se tak rozhodně výsadbě v mrazové kotlině (oblast Kvildy apod.). Maliníku příliš neprospívá ani větrné prostředí, protože na něco takového není zvyklý z okrajů lesa, kde se vyskytuje již po staletí ve volné přírodě.

Kde pěstovat maliny

Pro pěstování maliníku jsou jinak vhodné téměř všechny oblasti ČR. Nadmořská výška by neměla přesáhnout 650 m.n.m. a optimální je úhrn srážek kolem 800 milimetrů ročně, abychom nemuseli rostlinu zalévat. Maliník má raději vydatnější a méně častou závlahu. Co se týče teploty, osvědčila se průměrná roční teplota kolem 6°C.

pestovani_malin_prinasi_vysledky

Maliny pěstujeme na prosluněném místě.

Půda vyhovuje spíše středně těžká, propustná, vlhčí a humózní s pH v intervalu 5,5 až 6,5. Nejsnazší je zakoupit univerzální zahradnický substrát, alespoň 75l pro každou rostlinu. Pěstování malin na zahradě je podmíněno minimálně 25cm hloubkou ornice. Maliník se rozhodně nepokoušejte pěstovat v jílovitých a zamokřených půdách, kde by jej mimo jiného napadaly plísně.

Abyste zamezili růstu plevelů, které odčerpávají živiny i vláhu, a zajistili, že půda bude vždy kyselejší, doporučujeme k maliníku přihrnout lesní hrabanku. Lesní hrabanku je chytré pravidelně doplňovat podobným mulčem. Využít lze piliny, seno i mulčovací kůru. Další tipy ohledně výživy maliníku naleznete v příspěvku věnovaném hnojení maliníku.

Jak pěstovat maliny

Jelikož dosahují výhony maliníku vzrůstu 130 až 170 cm a jsou celkem křehké, je třeba každý maliník přichytit k opěrnému systému, aby bylo pěstování maliníku efektivní. Pouze některé stáleplodící odrůdy jsou životaschopné bez opory pro maliny. Pokud máte na zahrádce jen jednu rostlinu, postačí ukotvit stabilní kůl o výšce cca 150 centimetrů a větve k opěře přivázat.

V případě rozsáhlejších porostů se maliny sázejí do řad vzdálených od sebe minimálně 2 metry. Na začátek a na konec řady se umisťují jakási “téčka”, jejichž ramena se spojí provazem, o který se následně opírají maliníky. V řadě by od sebe měly být rostliny vzdáleny minimálně 40 cm.

Maliny kvetou až kolem druhé poloviny května a neohrožují je tak jarní mrazíky. Po 35 až 40 dnech se z květu stává lahodný plod připravený ke sklizni a vy si tak můžete vychutnat zaslouženou odměnu, kterou přináší pěstování maliníku. Období sklizně trvá přibližně 3 až 4 týdny. Maliny kvetou i dozrávají postupně. V případě sucha se malinovník vyplatí zalévat před dozráním malin, aby plody dosáhly maximální velikosti.

O pěstování malin už víte skoro vše. Objevte i kopu triků a tipů v oblasti hnojení maliníku.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz