Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Stříhání tůjí

Stříhání tůjí do živých plotů se provádí zejména ze dvou důvodů. Častěji stříhané tůje jsou mnohem hustší a vzhled čerstvě zastřiženého plotu působí reprezentativněji.

Jak stříhat tůje

Vhodnou pomůckou jsou pro střih tůjí elektrické nůžky na živý plot. Elektrické nůžky je nejlepší vybírat podle recenzí. Užitečný je i napnutý provaz, který vám pomůže udržet správnou výšku i rovnou hranu. Pokud máte všechny potřebné pomůcky, stačí se už jen zamyslet nad požadovaným tvarem. Každý živý plot musí být tvarován do tvaru komolého jehlanu, přičemž délka podstavy by měla být o 5 až 10% delší, než je délka stříšky. Tento tvar zajistí, že i spodní větve budou vždy hezky zelené a dostatečně husté.

Živý plot nechte narůst do požadované výšky postupně. Nespěchejte!

Kdy stříhat tůje

Živý plot z tůjí vyžaduje řez alespoň dvakrát ročně - na samém sklonku zimy a koncem června. Čím častěji budete řez provádět, tím hezčí živý plot bude. Pokud byste tůje nechali třeba rok bez zastřižení, následující řez by musel být hluboký (do staršího dřeva). Živá stěna by pak špatně obrůstala a s výsledkem byste určitě nebyli spokojeni.

Líbil se vám náš článek? Fanděte nám na Facebooku.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz