Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Gril párty na zahradě? Na tohle nesmíte zapomenout

Štěbetání ptáčků, teplo, bazén a opékání. I takhle si spousta lidí představuje grilování na zahradě. Neumí se dočkat, kdy už konečně spolu s rodinou zrealizují pořádnou gril párty. Taková párty však s sebou kromě radosti přináší také mnoho péče o nezbytné věci, jako například gril či zahradní nábytek. Nemusíte se ale bát, v tomhle článku se dozvíte, jak si nepokazit letní grilovačku.

Po grilování by se měl gril řádně vyčistit

Starejte se o gril jako o vlastní dítě

Není nic horšího, než když vás chytí nálada na přípravu jídla, ale gril trucuje. Jsou na něm připálené zbytky jídla ještě z minulého léta? Jiskra nechce naskočit nebo benzín prostě chybí? Zbývá vám jen doufat ve štěstí v servisu nebo problém zkusit najít sám a rychle ho vyřešit. Jak tomu předejít?

Správná péče o gril je přímo nezbytná. Je třeba dbát na jeho skladování. Ať už používáte podložky k tomu určené nebo odděláváte mastnotu a popel. Uměním není připravit jídlo na novém grilu. Uměním je starat se o něj tak, aby jídlo chutnalo, jako kdyby bylo z nového. Narozdíl od dítěte není tak hlučný, i když vám umí udělat vrásky na tváři.

Plynový gril grilování usnadní, ale vyžaduje rovněž péči

Vemte ho na preventivní prohlídku

Trápíte se otázkou, zda se gril vyplatí opravit nebo koupit nový? Měli byste se na něj podívat z blízka. Toto jsou nejčastější příznaky, po kterých obvykle následuje vážnější porucha:

  • problém se zapnutím
  • malý plamen
  • úniky plynu.

Dalšími častými příznaky jsou:

  • velký plamen vycházející ze stran hořáku
  • žlutý nebo oranžový plamen.

Věděli jste, že… … průměrná délka života grilu je mezi 5 až 15 lety? Záleží, jak dobře je o něj postaráno. Pro delší životnost nanášejte na rošty rostlinný olej. Nezapomeňte je vždy očistit před a po použití.

Kdy se tedy vyplatí koupit raději nový gril, než zvažovat opravu? Je třeba si spočítat, kolik by stála samotná oprava. Podle toho se můžete rozhodnout, zda se investice do opravy vyplatí. Důležité je také zjistit si, co je třeba vyměnit, a zda jsou jednotlivé součástky snadno dostupné v prodejnách.

Obyčejné grily z hoby marketu se nevyplatí opravovat

Zahradní nábytek napospas osudu

Zahradní nábytek není levná záležitost. Pokuď se rozhodnete investovat do koupě nového sezení na terasu, měli byste také myslet na to, jak se o nábytek správně starat tak, aby se nedostal do rukou počasí? Nábytek v domě a na zahradě má odlišné vlastnosti. Zatímco stůl koupený do obývacího pokoje stačí přetřít hadrem, zahradní vyžaduje víc péče. Stůl v obýváku není vystaven počasí, proto neztrácí na životnosti tak jako ten zahradní.

Záleží, jakým materiálem disponujete. Kovu občas stačí nový nátěr barvy. Dřevo si říká o olej a textil zase o koupel v pračce nebo mýdlovou vodu. No a umělý ratan? Čistá voda je cesta k úspěchu. Tak málo stačí, aby posezení na zahradě nevypadalo po sezóně jako vytažené z oceánu.

Některé zahradní polstry dnes vydrží doslova všechno

Jak ho správně skladovat?

Nechat ho pod širým nebem v letním období není žádný problém. Co když však nadejde podzim a zima? Na textilní polštářky se hodí skříňka. Pak vám zbývá už jen zakrýt celý nábytek do plachet k tomu určených, které mohou být voděodolné a mrazuvzdorné. Cena takových plachet může být od několika set korun až po 3-číselné sumy.

Další možností je skrýt ho do garáže, sklepa či v kůlně. Dokonce je možné koupit si zahradní domek, který v létě využijí vaše děti na hraní, a v zimě zase vy na skladování nábytku. Pokud vlastníte stohovací židle, můžete je jednoduše ukládat na sebe a ušetřit tak místo.

Na gril párty nesmí chybět ani pohodlný zahradní nábytek

Shrnutí

Grilování na zahradě může být velká zábava, pokud vás nic nezradí. Děti, či zmíněný zahradní nábytek a gril. Vše si občas vyžaduje kontrolu a péči. Zaručí vám to, abyste si takové grilování co nejvíce užili. Věříme, že teď už víte, jak na to, a nejbližší gril párty bude bez starostí.

zdroj: thebbqdepot.com whitestores.co.uk

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz