Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Hnojení trávníku

Hnojení trávníku patří mezi nejdůležitější úkony, které by měl každý správný zahradník dělat. Tím, jak trávník neustále narůstá a my jej sekáme, dochází k permanentnímu odčerpávání živin z půdy. Za jediný rok tak zmizí přibližně 3 kilogramy dusíku, kilogram fosforu a kilogram a půl draslíku v závislosti na typu trávníku. Při nedostatku draslíku je navíc tráva náchylná k vymrzání a chorobám a špatně zvládá období sucha.

Posečenou trávu vždy odvezte na kompost. Mulčování trávníku neprospívá.

Chybějící živiny lze doplnit mnoha způsoby, které je myslím vhodné rozdělit do třech základních skupin podle toho, jaký jste typ zahradníka. Línější povahy budou volit hnojivo na trávník s celoročním působením, ekologové a lidé se srdcem pro BIO produkty najdou uspokojení v organických hnojivech (původem ze zvířat) a milovníci nízkých cen to budou mít nejnáročnější, protože budou muset hnojit každý týden, pokud se budou chtít dívat na perfektní trávník.

Lenoch Ekolog Skrblík

Hnojení trávníku zahajte ještě před začátkem vegetace

 

První dávku hnojiva na trávník však ve všech případech aplikujeme již 14 dnů před začátkem vegetace. V závislosti především na nadmořské výšce je ten správný čas v průběhu března až dubna. Naopak poslední dávku je správné rozhodit již koncem srpna na výše položených pozemcích a začátkem září pak v nížinách.

Trávníku svědčí kyselejší půda s pH mezi 5 a 6.

Kdy a co aplikovat - levný způsob (kg na 100m2)

Měsíc Ledek amonný s vápencem Superfosfát Draselná sůl
Duben 2,75 6 3
Květen 2 - -
Červen 1,5 - -
Červenec 1,25 - -
Srpen 1,25 - -
Září 0,6 - -

Jak trávník pohnojit

Postupujeme stejným způsobem jako při rozhazování travního semene během zakládání trávníku. Zjistěte si, kolik metrů čtverečních zabírá trávník na vašem pozemku, a připravte si potřebné množství hnojiva.

Po přihnojení trávník zalijte. Nepřihnojujte za slunce, ani když je tráva mokrá.

Pozemek si rozdělte na menší a stejně velké čtverce a spočítejte, kolik jste takových čtverců vytvořili. Připravenou dávku hnojiva pak už jen vydělte tímto číslem a výslednou gramáž použijte na každý díl pozemku. Tím docílíte co nejrovnoměrnějšího pokrytí a nestane se vám, že budete mít trávník různě zelený i vysoký po celou dobu vegetace.

Nezapomeňte na zahradnický kompost

Každý podzim (případně až po zimě), konkrétně krátce před příchodem zimy, byste měli trávník doplnit o organickou hmotu. Skvělým příkladem je zahradnický kompost, kterého rozhoďte asi tolik, aby vznikla půlcentimetrová vrstva (tj. potřebujete 5l na každý metr čtvereční). Nic nezkazíte ani tím, když ta vrstva bude centimetrová. Kompost si přes zimu sedne a jakmile začne na jaře tráva prorůstat, během pár týdnů ani nepoznáte, že jste na podzim kompost rozhodili.

TIP: Podívejte se také na srovnání nejlepších zahradních traktorů.

Teď už víte, jak na hustý pažit, takže hurá na sekání trávníku.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz