Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Jak založit skalku

Pokud jste uvažovali o vytvoření skalky na své zahradě, pak jsou tyto řádky určeny právě vám. Povíme si, na co si dát pozor i jak založit skalku. Nejprve bychom si měli uvědomit, jakou dispozici má zahrada. Pro skalku bychom měli vybrat svažitý terén, skalka ve svahu bude vypadat vždy přirozeněji a lépe, než když vytvoříme uměle navršený kopeček uprostřed rovinatého pozemku.

Jako první najděte svažitý kus pozemku. 

Dalším důležitým faktorem je půda. Většině rostlin, kterým se na skalkách daří, vyhovuje půda se zásaditým, neutrálním až mírně kyselým pH. Důležitá je také propustnost půdy – půda by měla být spíše skeletovitá, písčitá.

Jak založit skalku 

Protože téměř nikdo nemá to štěstí, aby měl na zahradě na povrch vystupující skalní masiv, musíme si obstarat kameny. Ať už budujeme cokoli, nejprve bychom se měli poohlédnout po lokálních surovinách, kámen z nedalekého lomu bude vypadat přirozeněji, než když nám ho firma doveze z druhého konce republiky.

Kameny by měly být alespoň ze dvou třetin v zemi.

Do nejnižších partií skalky volíme největší kameny, do nejvyšších nejmenší. Kameny bychom měli klást tak, aby svou největší plochou ležely na povrchu, a také je vždy zahloubíme do půdy, abychom předešli vymytí půdy děštěm a následnému sesuvu svahu. Mezi jednotlivými kameny nám vzniknou štěrbiny, které dosypáváme zeminou a následně do nich sázíme rostliny.

4 kroky, jak založit skalku

  1. Do skalky usaďte kameny
  2. Nasypte propustný substrát do mezer
  3. Skalničky zasaďte
  4. Půdu mulčujte štěrkem

Mnoho takzvaných alpinek, jak je již z názvu patrné, pochází z Alp. Proto je důležité vědět, že právě alpinky jsou poměrně náročné na vodu. V Alpách jsou sice povětrnostní podmínky drsné, zároveň je ale v těchto oblastech vyšší vzdušná vlhkost, díky poměrně častým srážkám a také vlivem horských ledovců.

jak-zalozit-skalku

Kterými rostlinami skalku osadit

Jak založit skalku jsme si již řekli. Jaké sazenice do ní ale nakoupit? Při volbě rostlin určitě neuděláme chybu, pokud vybereme rostliny s našedlými nebo plstnatými listy. Na skalku se hodí mnoho aromatických a léčivých rostlin, které můžeme využít i v kuchyni. Vždy bychom si měli pečlivě nastudovat stanovištní podmínky rostlin.

Také nesmíme opomenout to, že mnoho rostlin používaných na skalky pochází ze Středomoří, proto je nutné dbát na údaj o mrazuvzdornosti a vyhledat si, zda v naší oblasti nehrozí v zimních měsících jejich vymrznutí. Mezi nejoblíbenější skalničky patří:

Pokud jsme rostliny zasadili, mulčujeme je nejlépe pomocí štěrku. K suchomilným rostlinám se více hodí jak po estetické stránce, tak kvůli tomu, že neovlivňuje kyselost půdy – jako třeba štěpky nebo kůra. Rostlinám používaným na skalky vyšší kyselost půdy příliš nevyhovuje.

Mulčovací kůra do skalky nepatří.

V štěrku se také hůře uchycují plevele. Opět používáme štěrk z místních zdrojů. Milou alternativou ke skalce je suchá zídka, která najde své uplatnění na pozemcích, které chceme vyrovnat pomocí teras. Pokud si nebudete vědět rady s tím, jak založit skalku, neváhejte nás kontaktovat! Rádi vás spojíme s naší šikovnou architektkou.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz