Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Léčivé účinky zázvoru

Zázvor lékařský je tropická vytrvalá rostlina pocházející z jihovýchodní Asie. Jeho domovem jsou exotické země - zejména Čína a Indie, avšak i Evropanům jsou jeho pozitivní účinky známy již po celá staletí. Sušený i čerstvý je nepostradatelným prostředkem užívaným v ajurvédě a alternativní medicíně.

Zázvor v kuchyni

Zázvor lékařský je trvalka, která se pěstuje kvůli rozvětveným oddenkům výrazné chuti a vůně. Ve složení hrají nezastupitelnou roli především terpeny (aromatické látky organického původu). Zingiberen jako součást silic zázvoru dodává typickou aromatickou, ovocno-citrusovou vůni, gingerol má na svědomí ostrou a výraznou chuť. Nejlépe ucítíte zázvor, pokud jej nastrouháte na struhadle. Celkově obsahuje zázvor stovky látek, podstatné je, že některé z nich (např. zmíněný gingerol) mají prokazatelně léčivé účinky na zdraví.

Denní dávka čerstvého zázvoru by neměla překročit 4 gramy.

Koupit ho můžete sušený i mletý, ovšem nejaromatičtější je čerstvý. Léčivé účinky zázvoru jsou u čerstvého kořene vždy s přehledem nejsilnější. Jedna čajová lžička sušeného zázvoru odpovídá zhruba jedné polévkové lžíci jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru.

Vybírejte spíše menší a světlejší okrajové oddenky, jsou šťavnatější a jemnější. Lze jej také nakládat do medu, cukru (kandování) i etanolu (extrakt).

Všelék pro zdraví

Zázvor prohřívá organismus tím, že aktivuje srdečně-cévní systém. Tím zároveň snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá odbourávat tuk. Pokud se užívá preventivně, posiluje obranyschopnost a imunitní systém, působí proti bakteriím a plísním. Léčivé účinky zázvoru jsou nezpochybnitelné.

K čemu je dobrý

  • Menstruační bolesti, nastydlé vaječníky apod. (zázvorový obklad + čaj)
  • Migrény (zázvor umí dát „stopku“ prostaglandinům v krevním řečišti, které jsou spouštěčem)
  • Pravidelnou konzumací dochází k mnohem nižšímu výskytu poškození ledvin
  • Účinkuje proti střevním virózám
  • Gingerol byl rovněž podroben vědeckému zkoumání s ohledem na pozitivní ovlivnění nádorových onemocnění (např. rakovina střeva, prsní tkáně, vaječníků nebo slinivky břišní)
  • Zmírňuje nevolnosti při cestování
  • Uleví svalům – je dobré také na úlevu svalům
  • Má afrodiziakální účinky

Další využití

  • Na ochraptělý hlas nebo pokašlávání stačí cucat kousky čerstvého zázvoru, dokud problém nezmizí.
  • Bodne-li nás hmyz, je dobré použít zázvorovou šťávu na zmírnění bolesti a částečné i jako protilátku a dezinfekci.

Pozor na množství

Zázvor je lékem na řadu potíží, užívat bychom ho ale měli s rozmyslem. Pozor na předávkování či nevhodnou kombinaci s jinými léčivy/vážnější nemocí. Při překročení denní dávky se mohou dostavit nežádoucí účinky jako nevolnost a průjem.

Denní dávkování

  • Denní dávka čerstvého zázvoru by neměla překročit 4 gramy (při dávce 5 gramů jsou popisovány některé nežádoucí účinky jako nevolnost, průjem a srdeční poruchy).
  • V těhotenství 4 krát denně 250 mg.
  • Zázvor nepodávejte dětem do dvou let. Starší dvou let mohou přibližně třetinovou dávku dospělých (s ohledem na hmotnost).

Co dál? Přečtěte si vše o tom, jak si vyrobit domácí zázvorový sirup.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz