Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Moderní zahradní architektura sází na minimalismus. Jak by taková zahrada měla vypadat?

Současní zahradní architekti doporučují, abyste se na zahradu dívali nejen jako na dekoraci svých domů, ale především jako na živé věci. Podívejte se na svoji zahradu tak, abyste poznali všechny její možnosti, význam i identitu. Umožněte prostoru, aby vám sdělil, čím se chce stát. Při realizaci moderní zahrady se držte minimalismu. Objevte inspirace, které vaši zahradu promění v oázu klidu.

garlo-moderni-pergola-moderni-zahrada

Moderní zahrady vycházejí z podstaty svého prostředí. Zdroj: SunSystem.cz

Inventura zahrady

Než začnete plánovat design zahrady, podívejte se na to, co vám nabízí.

  • Jak vypadá její terén? Dnešní trendy již nevelí vyrovnání celého pozemku.
  • Máte na zahradě balvany? Neodstraňujte je, ale udělejte z nich skalku nebo místo pro sochařský prvek.
  • Roste vám na zahradě luční kvítí? Nezbavujte se ho a naopak podpořte jeho rozšíření.

V současné době se zahradní trendy obrací k designovým zahradám. Do popředí zájmu se dostává minimalismus, symetričnost, rovnováha a jednoduchost. Passé jsou umělé materiály a rostliny, které krajově do zahrady nezapadají.

garlo-pristresek_polykarbonat_bratislava003

Minimalismus a podstata přírody stojí v popředí moderních zahrad. Zdroj: SunSystem.cz

Nechte materiál pracovat

Do moderních zahrad neodmyslitelně patří dřevo, kov a kámen. Vzhledem k tomu, že se jedná o přírodní materiály, je nutné počítat s tím, že se na jejich povrchu po určité době projeví zub času. Nesnažte se s ním bojovat, ale přijměte tento materiál otevřeně a se vším, co vám nabízí.

garlo-kov-doda-zahrade-smrnc

Kov je přírodním materiálem, který časem dostane nezaměnitelnou patinu.

Nalaďte se na vlnu udržitelnosti a recyklujte. Staré cihly se stanou originální dlažbou a staré zašlé trámy dobře poslouží jako schody.

Originální nábytek

Zahradní nábytek není nezbytně nutné nakupovat ve specializovaných obchodech. Stačí se podívat kolem sebe a využít to, co máte snadno dostupné. Vytvořte si například jednoduchý nábytek z palet, lavice vyrobte ze starých trámů a pro posezení u ohniště na zahradě vám inspirací mohou být například dřevěné špalky.

Co nesmí v moderní zahradě chybět

Abyste potenciál zahrady využili naplno, neměla by v ní chybět pergola ani vodní prvek. Samozřejmostí je plot, který vás uchrání před zraky kolemjdoucích.

garlo-bezudrzbovy-plot

Plot, který vypadá jako dřevěný, ale je z hliníku. Zdroj: Novavisio.cz

Pergola, která ladí s exteriérem

Pergola je místem, kde můžete nerušeně relaxovat nebo třeba uspořádat večírek pro rodinu a přátelé. Poskytuje útočiště před úmornými slunečními paprsky, poryvy větru i studeným deštěm. Moderní bioklimatické pergoly disponují pohyblivými lamelami, díky kterým si regulujete množství slunečních paprsků i proudění větru. Pro výrobu se používá odolný a bezúdržbový hliník, který je dostupný v celé řadě barevných provedení včetně imitace dřeva.

garlo-bioklimaticka_pergola_lockscreen_prostejov001

Bioklimatická pergola je nejmodernějším řešením zahradních přístřešků. Zdroj: SunSystem.cz

Vodní plochy

Voda je přírodní živel, bez kterého se designová zahrada neobejde. Vsadit můžete na klasický bazén nebo přírodní biopool. Podle zahradního architekta Ferdinanda Lefflera by se zahrady měly osazovat biopooly neboli biologicky čištěnými bazény. Jedná se o trend, který se do povědomí dostal během několika posledních let. Voda je v tomto bazénu voňavá a plná života, jelikož se pro její údržbu nepoužívá chemie. Voda se čistí přes biofilmový filtr.

garlo-voda-v-zahrade

Voda je přírodním živlem, který má v moderní zahradě své místo.

Bezúdržbové ploty

Jestliže nepatříte mezi ty, kteří mají dostatek času na péči o živý plot, můžete sáhnout po bezúdržbovém plotu z hliníkových profilů. Díky vypalované práškové barvě nevyžaduje žádnou péči a je k dostání přesně v takové barvě, která bude ladit s fasádou nebo celkovým konceptem vaší zahrady. Výjimkou není ani dekor dřeva. Pokud vám však péče o živý plot nevadí, měli byste vědět, že v současné době se již pro výsadbu nepoužívají túje, ale spíše místní druhy jako ptačí zob, habr nebo buk.

garlo-sunsystem-bezudrzbove-ploty-moderni-zahrada

Jednoduchý bezúdržbový plot zapadá do konceptu moderní zahrady. Zdroj: Novavisio.cz

Rostliny a květiny

Rostliny a květiny se podepisují na kontrastu mezi stavbou a zahradou. Mějte na paměti, že méně je mnohdy více a že nejlépe se u vás bude dařit rostlinám, které zde mají svůj původ.

Trávník

Věděli jste, že kvůli sušším létům se zahradní architekti odklání od zahrad, které jsou pokryté trávníkem, ale dávají přednost spíše rostlinám ze suchomilných stepních společenstev? Na trávník byste se měli dívat jako na koberec v interiéru. Nemusí být po celé ploše, ale jen tam, kde po něm chcete chodit bosí.

Kvůli nenáročnosti na vodu i podpoře života hmyzu se doporučuje vysévat luční trávník, ve kterém budou růst sedmikrásky i jetel. Do stinnějších částí zahrady zvolte trvalkový půdopokryv.

Stromy

Listnaté stromy jsou podstatným prvkem pro utváření zahrady. Oproti jehličnanům propouští světlo i v zimě. Vizuálně zajímavé listnaté stromy zahradě propůjčí svým tvarem, velikostí i uspořádáním na pozemku nezaměnitelný charakter. Ideálními stromy a keři jsou:

  • jeřáb břek,
  • jeřáb ptačí,
  • jasan zimnář,
  • bříza bělokorá,
  • střemcha obecná.

Květiny

Nádhernými trvalkami můžete osadit nejen záhonky, ale také moderní květináče. Jestliže dáváte přednost trvalkám s okrasnými listy, sáhněte po bohyšce, jejíž krásu si můžete užívat od jara do podzimu. Exkluzivně v nádobách vypadají také okrasné trávy, ostřice nebo netřesky.

garlo-sunsystem-moderni-kvetinace

Pokud máte minimalistickou zahradu, dodáte jim designovými květináči nevšední vzhled. Zdroj: SunSystem.cz

Ráj pro home office i studenty

V moderní zahradě nemusíte jen odpočívat nebo připravovat dobroty na ohništi z kamene. Zahrada se může stát i vaší venkovní kanceláří. Co by zahradě, ve které budete chtít pracovat, nemělo chybět?

  1. Pevná dlažba – stůl se na dlažbě nesmí viklat. Proto zvolte například dřevěné molo nebo mlat.
  2. Stín – přestože milujete sluneční paprsky, na obrazovce PC monitoru kvůli nim nic neuvidíte, proto na zahradě mějte pergolu nebo strom s velkou korunou.
  3. Elektřina – při plánování zahrady myslete nejen na rozvod vody, ale také elektřiny. V zahradní kanceláři rozhodně oceníte sloupek s krytkou na zásuvku.
  4. Správné místo – udělejte si kancelář na takovém místě, kde se cítíte skutečně dobře.

Moderní zahrada staví na principech udržitelnosti a pracuje s tím, co se nabízí. Při jejím zařizování stačí jen mít otevřené oči a pamatovat, že méně mnohdy znamená více.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz