Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Motýlí keř: Léto patří motýlům

Motýlí keř, tj. komule davidova, je krásnou ukázkou toho, co se stane, když se střetne to nejlepší z fauny i flóry. Vznikne nevšední podívaná! Do obřích květů mnoha barev se zamilujete na první pohled o to víc, když je uvidíte obsypané motýly. Zahlédnout paví oko ve volné přírodě je dnes rarita a motýlí keř představuje ověřený způsob, jak se s nimi vídat každý den, aniž byste museli opustit vaši zahradu.

Motýlí keř má mnoho synonym. Říká se mu také letní šeřík.

Jestliže přemýšlíte o výsadbě motýlího keře, pak je tento článek přesně pro vás. Ukážeme si, z jakých barev můžete vybrat, jak se o komule nejlépe starat i kolik let jedna komule vydrží. Zjistěte, proč je tento keř původem z Číny tak populární.

Nespočet barevných kombinací

Nespornou výhodou motýlích keřů je také fakt, že jsou dostupné hned v několika barvách. Radost vám nemusí dělat jen modrofialová, růžová nebo bílá. Motýlí keře pořídíte i v méně známé žluté. Existují ovšem i dvojbarevné varianty. Odrůda flower power vytváří velice nápadné květy, které přecházejí z oranžové až do modrofialové.

motyli-ker

Motýlí keř je nenáročný na pěstování

Motýlímu keři se daří nejlépe v propustné půdě bohaté na živiny, nicméně obvykle se dobře uchytí i v méně úrodné půdě s příměsí jílu. Hodnota pH se může pohybovat v širokém intervalu od kyselých 5,5 až po zásaditých 8,5. Dalo by se říct, že motýlí keř stačí po zakoupení jen zasadit a pak už jen čekat na první květy, ale tak tomu úplně není.

Životnost motýlího keře se pohybuje kolem 15 let.

Před zimou musí každý zodpovědný majitel svou sazenici důkladně zabezpečit proti nadcházejícím mrazům. V opačném případě totiž hrozí částečné vymrznutí rostliny. Někdo motýlí keř zakrývá chvojím a v mnoha teplejších lokalitách to i stačí, nicméně my doporučujeme levnější a spolehlivější opatření. Pokud komuli přikryjete asi třiceticentimetrovou vrstvou zeminy, neměla by ji ohrozit ani suchá a mrazivá zima. Po posledních mrazech keř zase odhalte. K lopatě si připravte ještě zahradnické nůžky.

Kdy stříhat motýlí keř

Motýlí keř se stříhá na jaře. Staré větve se během stříhání odstraňují hned u země, protože květy vyrůstají z jednoletého dřeva a takto radikální zmlazení rostlině velice prospívá. Budete se pak divit, jak bujně zase narostla.

Motýlí keře můžete sázet 50 centimetrů od sebe.

Běžným zahrádkářům bude výše uvedené asi stačit, ale pokud chcete mít motýlí keř skutečně dokonalý, zmíníme ještě pár šikovných tipů. Pamatujte, že komule davidova kvete nejvíc na místech s dostatkem slunce. Ještě před výsadbou se zamyslete, kde takové místo na zahradě máte. Po dvou letech již keř nepřesadíte bez vážných následků. Vzhled rostliny a barvu květů můžete dále podpořit přidáním mykorhizy a prostředku proti suchu. Oba produkty jsou navíc 100% v souladu s ekologickým způsobem pěstování.

motyli-ker-prilaka-take-vzacne-motyly

Komule můžete pěstovat i v květináčích

Motýlí keře ustojí až čtyřicetistupňové mrazy a nezaberou příliš místa. I proto se skvěle hodí do květináčů nebo na terasy. Objem nádoby by ovšem měl obsahovat alespoň 30 litrů substrátu. Letnímu šeříku vyhovuje například univerzální zahradnický substrát.

Na kolik vyjde motýlí keř

Menší motýlí keře seženete v běžné barvě již za přibližně 40 korun za kus. Výstřednější barevné kombinace a větší rostliny se prodávají za cenu kolem stokoruny. Samozřejmě i zde platí, že hodně záleží na zahradnictví, ve kterém se rozhodnete nakoupit. Stále větší oblibě se těší nákup rostlin na internetu. Rostliny obvykle pořídíte online výrazně levněji než v místním zahradnictví a můžete vybírat z mnoha druhů komulí. Většina online zahradnictví dnes navíc posílá rostliny perfektně zabalené, takže se nemusíte bát ani možných následků přepravy.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz