Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Pěstování levandule

Jak pěstovat levanduli? Pěstování levandule není vůbec složité. Levandule potřebuje především písčitou půdu a dostatek slunce. Vše ostatní už pro ni bude jen příjemný bonus. Vhodný základ pro výsadbu a následné pěstování levandule vytvoříte smícháním písku, substrátu pro bylinky a lávové drti. Použít ovšem můžete i samotný substrát na bylinky, který již nějaký ten písek obsahuje. Jakmile budete mít substrát připravený, poohlídněte se po slunečném místě.

Nezanedbaná levandule vydrží až 15 let.

Optimální jsou parapety orientované na západ nebo na východ a na zahradě hledejte ideálně volný prostor ve skalce nebo u zakrslejších borovic. Vůně borového dřeva a levandule si vás podmaní zejména v době tropických třicítek. Pokud máte na zahradě bazén, budete si připadat doslova jako u moře!

pestovani-levandule-neni-vubec-slozite

Levandule se stříhá po odkvětu

Sazenice levandule se doporučuje ostříhat ihned po odkvětu. Stříhejte pouze květy. Díky tomu rostlina nezačne vytvářet semena a výrazně získá na síle. Nadcházející zimu tak obvykle přečká bez újmy a příští rok bude kvést ještě víc, než ten předchozí. Jinak levanduli ideálně vůbec nestříhejte, protože jakýkoliv jiný řez snáší špatně. Dokonce tak špatně, že po takovém zásahu může úplně odumřít.

Levandule funguje jako 100% účinný odpuzovač proti mšicím.

S hnojivem to nepřehánějte

Ve své domovině levandule lékařská moc živin nemá. Na to myslete po celý rok. Levanduli pěstujte tak, že ji dvakrát do roka přihnojíte tekutým hnojivem na bylinky. Pokud levanduli pěstujete v nádobě, hnojte častěji, protože živiny každým zalitím vyplavujete ven. Jestliže chcete využít vlastní kompost, rozhodně se jej nesnažte zarýt do země kolem rostliny. Kořeny levandule rostou hned pod povrchem a kořenový systém je velmi chudý. I sebemenší poškození může přijít draze.

Jak na pěstování levandule přes zimu

Levandule snáší české zimy dobře i bez ochranných opatření. Nicméně výjimečně může namrznout. Následující roky v takovém případě nebude vypadat hezky. Těmto následkům lze snadno předejít. Stačí ji na podzim přikrýt chvojím. Chvojí nezapomeňte po posledních mrazech odstranit.

Rady, tipy a triky

I když levandule zvládá velmi dobře sucho, můžete její odolnost ještě o něco zvýšit přidáním mykorhizy ke kořenům v průběhu výsadby. Bude tak ještě odolnější a hlavně bude vonět ještě o něco víc. Mykorhizu pro bylinky seženete za pár korun.

pestovani-levandule

Levanduli lékařskou nemusíte zalévat ani během delšího sucha, nicméně trochu vody jí prospěje. Zejména na jaře a začátkem léta, kdy potřebuje živiny a vodu pro tvorbu květů, ocení pravidelnou zálivku. Vodu použijte nejlépe dešťovou. Studená voda ze studny jí akorát uškodí. Nezbývá než popřát vám mnoho úspěchů s pěstováním levandule na zahradě.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz