Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Pěstování tůjí

 Ještě před výsadbou tůjí je vhodné o těchto stromech něco málo nastudovat. Vyhnete se tak případným nezdarům i možnému zklamání. Jako první si musíme uvědomit, že tůje pocházejí ze západu USA, kde rostou zejména v okolí řek. Na těchto místech dorůstají až do výšky 20 metrů. Ačkoliv tůje patří mezi velmi nenáročné rostliny, zcela bez vaší péče se neobejdou, protože bez doplňkové zálivky v průběhu léta snadno uschnou.

pestovani_tuji_vychazi_z_jejich_prirozeneho_mista_vyskytu

Kdy sázet tůje

Sazenice tůjí v květináčích lze sázet po celou sezónu. Jinak tomu je u sadby v balu nebo dokonce protokořenných sazenic. Ty je možné sázet jen brzy na jaře nebo naopak ke konci podzimu. V českých zahradnictvích už se dnes setkáte převážně s kontejnery (květináči), takže se nemusíte obávat, že by se rostlinky neujaly, pokud se rozhodnete živý plot založit například v červenci. Jen nezapomínejte na pravidelnou zálivku a další pravidla pro výsadbu tůjí.

Jak často zalévat tůje

Tůje potřebují vydatnou zálivku každý čvrtý den bez deště. Zalévat budete zejména v létě. V opačném případě mohou současná sucha zničit i vzrostlé sazenice. Jak již bylo zmíněno v úvodu, sazenice tůjí potřebují vlhkou půdu. Tůje navíc sucho nesnáší dobře a jakmile jí zaschnou kořeny, už se nevzpamatuje.

Vlhkost půdy ovlivňuje zásadním způsobem rychlost růstu.

Množení tůjí

Tůje se snadno množí řízkováním. Tato metoda není oblíbená jen u zahrádkářů. Ve velkém ji využívají i okrasné školky, proto jsou sazenice tůjí tak levné. Stačí ze zdravé rostliny uříznout během jara nebo začátkem léta větvičku, namočit její konec do stimulátoru růstu a zasadit ji do zahradnického substrátu.

Výsadba tůjí

Jakmile budete mít doma sazenice tůjí, je vhodné se pustit do výsadby. Připravili jsme pro vás stručný manuál o sedmi bodech, se kterým zvládne sázení i naprostý laik. Výsadbu nicméně rozhodně nepodceňujte. Máte jen jeden pokus a případná chyba vás bude mrzet desítky let. Rostliny v živém plotě vydrží pravděpodobně až do konce vašeho života.

  1. Kořenové baly namočte do vody
  2. Vykopejte 60 centimetrů hlubokou a 80 centimetrů širokou rýhu
  3. Vykopaný substrát smíchejte s kompostem
  4. Rostliny zasaďte na místo tak, aby nebyly příliš utopené
  5. Přiměřeně udusejte půdu v celé délce rýhy
  6. Půdu doporučujeme ještě zasypat bohatou vrstvou mulče
  7. Sazenice vydatně zalijte

Jak daleko od sebe sázíme sazenice tůjí? Odborníci říkají, že na jeden metr jsou potřeba dvě tůje. Pokud tedy chcete vytvořit například 10 metrů dlouhou stěnu, budete potřebovat 20 tůjí. Jestliže se rozhodnete pro exotičtější kultivary tůjí, raději se zeptejte prodejce. Udávané čísla platí pro nejžádanější tůji smaragd.

Tůje v květináči

Tůje v květináči vídáme asi nejčastěji v okolí předzahrádek hostinců a pizzerií. Můžete je mít ovšem v nádobě i u vás na balkoně nebo na zahradě. Nevýhodou květináče je fakt, že snadno vysychá. Pěstování tůjí v květináči se tak stává mnohem náročnějším a riskantnějším. Stačí, aby květináč na jeden den přeschl, a obsah můžeme vynést rovnou do popelnice. Dále je potřeba počítat s častým hnojením tůjí. Sazenice zeravu spotřebují každý měsíc hodně živin a velkou část přitom vyplaví déšť ven z nádoby.

Kde tůje objednat

Sazenice tůjí dnes pořídíte snadno i online. Stačí si vybrat ze široké nabídky jednotlivých eshopů na Garlu. Sazenice si u nás snadno vyberete, ušetříte a ještě dorazí až ke dveřím! Zapomeňte na špinavé auto a namožené ruce.

Líbí se vám náš příspěvek o pěstování tůjí? Pokud ano, pokračujte třeba na hnojení tůjí.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz