Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Pěstujte na zahradě BIO bylinky v bylinkové zahrádce

Co si budeme povídat. Pěstování není rozhodně pro lenochy. Pěstování bylinek není výjimkou, ale se znalostmi z tohoto článku si práci hodně usnadníte. Dozvíte se mimo jiné, jak rostliny v záhoně nakombinovat, aby bylo pěstování bylin radostí po celou sezónu.

Ekologické zemědělství vychází z přirozeného koloběhu v přírodě všude kolem nás. Schválně sledujte neudržované přírodní plochy kolem vaší zahrádky. Louky kvetou a ovoce zraje i bez zásahu člověka a přidání hnojiv. Bylinky i zeleninu můžete pěstovat na zahrádce naprosto ve stejném duchu s minimem práce a bez umělých hnojiv - v BIO kvalitě. Potřebujete jen začít ctít principy matky přírody.

Vyvýšené záhony jsou dalším krokem k bezúdržbové zahradě. Slimáci i jiní škůdci se tak snadno nedostanou k bylinkám.

Musíte proto zapomenout na úhledné záhonky s jedním druhem zeleniny nebo bylinek. Geometrie v přírodě nefunguje. Monokultury napadají snadno škůdci a sazenice nemohou sílit díky synergii s ostatními rostlinami. Smiřte se s tím, že na zahradě budete mít punk. Oceníte to vy i rostliny na záhoně. Takové nepravidelné záhony se na zahradě označují jako smíšená kultura. Určitě se setkáte i s pojmem permakultura, která je synonymem pro trvalou udržitelnost.

Praktický návrh bylinkové zahrádky

Ještě než budete schopni navrhovat BIO bylinkové záhony, potřebujete vědět, které rostliny se k sobě hodí. Pojďme si ukázat praktické příklady nejběžnějších kombinací ověřené generacemi našich babiček a děděčků:

Rostlina K čemu se hodí
Pažitka Jahodník
Máta Zelí, kapusta, tykev, rajče, salát
 Meduňka  Jahodník
 Levandule  Hrách, jahodník, fazole
 Bazalka  Tykev, rajče
 Heřmánek  Kapusta
 Šalvěj  Mrkev
 Tymián  Ředkvička, rajče, salát
 Kopr  Okurka, mrkev
 Brutnák  Kapusta, jahodník

dreveny_vyvyseny_zahon

Bylinková spirála nebo skalka?

Záleží čistě jen na osobních preferencích. Bylinky se dají pěstovat stejně dobře na konzervativní skalce jako v bylinkové spirále připomínající šneka. Ani skalka však nemusí být nudná. Stačí vytvořit bylinkový kopeček a osázet jej bylinkami v různých barvách. Pro tyto účely se hodí třeba fialová bazalka nebo šalvěj s panašovanými listy.

Bylinkovou spirálu ocení zejména vaše záda. Dostatečně velká spirála z pořádných balvanů funguje podobně jako vyvýšený záhon. Člověk se pak při sklizni nemusí ohýbat nebo si dokonce klekat na kolena. Snáz do ní navíc napasujete různé druhy bylinek, protože za spirálou vznikne stín pro stínomilnější druhy bylinek.

Šneka z kamenů postavíte snadno. Budete potřebovat jen někoho fyzicky zdatného. Některé kameny bude muset usadit možná dokonce malý bagr. Znamenitou bylinkovou spirálu odlišují od těch obyčejných detaily. Zkuste do ní zasadit i jiné jedlé rostliny. Hodně muziky přinese třeba měsíček lékařský se sytě oranžovými květy. Sám se navíc každý rok vysemení. Užitečný je dále třeba heřmánek pravý, řebříček obecný a brutnák lékařský.

Jak pěstovat bylinky

Bylinky doporučujeme pěstovat v každém případě na zahradě a mimo prašné centrum měst. Na balkoně jsou osamocené bylinky snadnou kořistí pro mšice, usazuje se na nich prach a i malé samozavlažovací květináče z vás udělají otroka, který bude lítat s vodou sem a tam.

Ti šťastnější z nás se zahradou musí vědět, které bylinky patří do stínu, které budou v příliš mokré půdě hnít apod. Tyto údaje naleznete u jednotlivých bylinek na Garlu. Stačí rozkliknou bylinky, které se chystáte zasadit. S občasným vyschnutím půdy počítají všechny bylinky. Některé umí vstát doslova z mrtvých, proto jim dejte šanci, i když zcela uvadnou.

fotka_rustikálního_bylinkového_záhonu_v_českém_krumlově

Nejdůležitější je pro každého pěstitele bylinek pravidelný střih. S tím by neměl být problém, pokud se stanou bylinky pravidelným hostem v kuchyni. Nicméně raději si pamatujte, že levandule a šalvěj by se měla ostříhat ihned po odkvětu. Všechny trvalky je vhodné seříznout i na jaře, jakmile trochu vyraší. Dřevnatějící bylinky by se měly zkrátit asi o třetinu, ale nikdy nestříhejte do dřevnaté větvičky. Na podzim nechte přezimující druhy odpočívat.

Některé bylinky fungují jako odpuzovače škůdců. I proto dává smysl jejich použití v zeleninovám záhoně a u ovocných stromů.

S hnojením si nemusíte lámat hlavu. Takřka všechny byliny si vystačí s minimem živin. Pokud budete navíc dodržovat již zmíněnou smíšenou kulturu pěstování, některé zlepšující plodiny, jako třeba hrách a fazole, budou živiny do půdy vracet přirozenou cestou.

Na zimu stačí přikrýt chvojím jen choulostivější bylinky. Zákryt ocení například levandule, rozmarýn a tymián. Rozmarýn českou zimu často nepřežije ani pod jehličím, proto je pro něj bezpečnější třeba zimní zahrada, pokud ji máte. Jednoletky nemá smysl zachraňovat.

Bylinky koupíte i v eshopech

Bylinky můžete na zahradě pěstovat pracně ze semen nebo si přivézt již vzrostlé sazenice. Ty se snadno ujmou a většinou jsou ihned k použití v kuchyni. Pro sazeničky ani nemusíte jezdit. Doba internetová totiž stále častěji proniká i do života zahradníků. V kategorii Bylinky si proto doporučujeme pohodlně vybrat bylinky, které chcete pěstovat.

Nemusíte už proklikávat desítky online zahradnictví na Googlu nebo jezdit donekonečna sem a tam. Na Garlu naleznete všechna velká zahradnictví na 1 místě. Pak už stačí jen počkat na kurýra, který trefí i na chatu, jakmile přijde správný čas výsadby.

Užijte si víc času na zahradě místo za klávesnicí.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz