Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Určování rostlin od teď zvládne aplikace

Nejen na jaře je potřeba zkontrolovat každou rostlinu a zjistit, jestli jí něco nechybí či zda nepotřebuje přesadit. Při zběžné prohlídce vašich rostlin se ale můžete občas dostat do úzkých -- i mistr tesař se občas utne a vyraší mu na záhonku rostlina, u které si není tak úplně jistý, jestli ji tam opravdu zasadil on, nebo se jedná o obyčejný plevel.

My, domácí zahradníci, jsme tak trochu pozapomněli, jakouže to květinu máme v obývacím pokoji na parapetu a jak se o ní tedy náležitě starat. Nemusíme přitom trávit dlouhé hodiny na internetu nebo v botanickém určovacím klíči, abychom zjistili, jak se věc má. Moderní technologie nám naštěstí umožňují rychlé a přesné rozuzlení. Dokonce ani není nutné na telefon instalovat složité aplikace, stačí navštívit webovou stránku, nahrát fotografii a počkat na výsledek.

Identifikace rostlin pro zahrádkáře: Plant.id

Plant.id je nástroj využívající kouzla umělé inteligence, aby nám vblesku pomohl. Na této webové aplikaci je pozoruhodné mimo jiné také to, že určování rostlin neprovádí botanik -- tedy člověk, ale takzvané strojové učení. To se podívá do své rozsáhlé databáze rostlin a porovnává ji s naší pořízenou fotografií. Výsledkem je název rostliny a procentuální vyjádření jistoty, se kterou služba Plant.id naši neznámou určila.

V letošním roce přesáhla tato úspěšnost 85 % správně určených rostlin!

Říkáte si, že botanici z masa a kostí by v určování byli ale přeci jen lepší? Ve skutečnosti máte možnost použít i mobilní aplikaci Flowerchecker, kde za každým určením stojí opravdový botanik. I ten ale využívá technologii Plant.id, která mu napovídá, o kterou rostlinu se jedná. Na rozdíl od botaniků, za určení pomocí webové stránky Plant.id nemusíte nic platit, jste omezeni jen počtem určení, a to 5 týdně. Ať už tedy chcete mít jistotu, kterou květinu máte doma, nebo nechystáte-li se vyplet sazeničku z minulého roku, Plant.id vám s identifikací neznámých rostlin pomůže.

aplikace-na-urcovani-rostlin

S určováním rostlin nemusíte zůstávat jen na zahradě. Má široké využití i mimo ni -- při procházkách vás může zaujmout květina, kterou jste ještě neviděli, ujistí vás při samosběru divokých bylin, pomůže při léčbě rostlinných neduhů či se správným umístěním v pokoji dle druhu rostliny. Vývojáři služby šli ale ještě dál a nabízejí tuto technologii i jako součást chytrého zahradnictví, zemědělských strojů a dronů používaných při pěstování a technologii využívají i při výzkumu životního prostředí.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz