Vepřová panenka se švestkovou omáčkou

Vepřová panenka se švestkovou omáčkou

Ačkoliv se jedná o trochu exotickou kombinaci, vepřová panenka se švestkovou omáčkou patří k tradičním českým jídlům. Švestka a vepřové k sobě neodmyslitelně patří stejně jako brusinky ke svíčkové. Vepřovou panenku se švestkovou omáčkou si opět představíme ve stručném receptu, který zvládne skutečně každý.

Na 4 porce vepřové panenky připravte:

  • 600g vepřové panenky
  • 8 plátků prorostlé anglické slaninky
  • rostlinný olej
  • sůl
  • pepř

 

  • 800g brambor
  • 100ml smetany
  • 50g másla
  • lžičku soli
  • petržel
  • pažitka
  • tymián

 

  • 4 čerstvé švestky
  • 200ml červeného vína
  • 200ml extra silného hovězího vývaru

Z vepřové panenky si uděláme 4 stejně velké špalíčky, které posolíme a opepříme. Každý kus masa zabalíme do dvou plátků slaniny. Rozpálíme si pánev spolu se lžící rostlinného oleje a přidáme na ni okořeněné maso zabalené ve slanince. Po pár minutách maso přendáme do rozpálené trouby nebo na gril a grilujeme jej, dokud se neudělá. Jedinečnou chuť maso získá grilováním na dřevěném uhlí. Dle chuti si můžete maso udělat jako tzv. rare, medium nebo well done steak. Úroveň propečení necháme na vás.

Olej z řepky je nejkvalitnějším i nejzdravějším rostlinným olejem.

Zatímco se maso griluje, připravíme si bramborovou kaši. Brambory rozkrájené na čtvrtky uvaříme v osolené vroucí vodě do měkka a na závěr slijeme vodu. Vyšleháme si z nich kaši. Nasekáme si bylinky na drobno a přidáme je do hrnce se smetanou a máslem. Lžící promícháme a přidáme rozšlehané brambory. Všechny ingredience spojíme v lahodnou bramborovou kaši.

Ugrilované maso nechte asi 5 minut odstát zabalené v alobale, aby v něm zůstala šťáva.

Závěrem si připravíme omáčku. Do hrnce přilijeme silný hovězí vývar, půlky švestek a červené víno a obsah povaříme. Jakmile bude mít vzniklá omáčka správnou konzistenci, máme hotovo. Maso, kaši i omáčku servírujeme dle libosti. Jídlo můžeme ozdobit ještě snítkou tymiánu a půlkou ugrilovaného cherry rajčátka.

Nevíte, co si dát jako dezert? Co třeba francouzské palačinky, aby toho ovoce nebylo málo?