Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Založení zahrady aneb vše, co potřebujete vědět

Tápete se založením zahrady? Nevíte, kam umístit jaký strom, keř nebo květinovou výsadbu? Jak daleko od sebe mají být rozmístěny? Jestli je vhodné zkombinovat vámi vybrané druhy rostlin a jestli se jim vůbec na vašem pozemku bude dařit? Chtěli byste poradit se založením zahrady od někoho, kdo rostlinám rozumí? Máte určitou představu, jak by měla zahrada vypadat, ale nejste schopni své myšlenky přesně definovat?

Hezká zahrada vám bude dělat radost každý den po celý život.

Nevadí, protože přesně od toho tu jsou zahradní architekti. Poradí s kteroukoli fází tvorby zahrady, ať už půjde o výsadbu několika málo keřů, založení záhonu nebo návrh celé zahrady. Ještě před založením zahrady si ovšem dejte práci s nalezením vhodného architekta. Vaši novou zahradu už totiž po realizaci budete měnit jen velmi těžko. Je to investice na celý život. Ptejte se na reference a již při prvním kontaktu si všímejte, zdali k vám vybraný zahradní architekt přistupuje individuálně a rozumí vašim potřebám.

Proč zakládat zahradu s architektem?

Zahradní architekti moc dobře ví, které rostliny se k sobě hodí, jaké mají potřeby a nároky. Mají zkušenosti, kde lze které rostliny pěstovat – podle toho, jaká je orientace zahrady, jestli se zahrada nachází na jižní Moravě nebo v Krkonoších. Je toho poměrně hodně, co musíte znát proto, abyste byli schopni zvolit si rostliny vhodné právě pro vaši zahradu tak, aby byl výsledný efekt co nejlepší. Také je nutné vědět, jak se rostliny při svém růstu chovají, jak o ně správně pečovat a mohli bychom pokračovat dále. Založení zahrady je zkrátka věda jako každá jiná.

Bývá poměrně nesnadné si představit, kde co na zahradě bude, a občas se stává, že na zahradách vznikají ,,hluchá‘‘ místa. Zahradní architekti vám rádi poradí s celkovou koncepcí zahrady tak, aby byla vhodně využitelná pro celou vaši rodinu. Také záleží na tom, kolik péče své zahradě můžete věnovat. Návrh zahrady by tak měl být tvořen přesně na míru vašim potřebám a vždy s několika konzultacemi, aby bylo možné dojít k nejlepšímu možnému řešení – ať už jde o celou zahradu nebo jen o založení jednoho záhonu.

Šikovný zahradní architekt pro vás dokáže vytvořit záhony podle vámi požadované barevnosti, kvetoucí po část sezóny nebo celosezónní, aromatické, jedlé, okrasné listem či květem. Limituje vás jen vaše fantazie.

Před výběrem zahradního architekta si zjistěte reference.

Konečným výstupem každé spolupráce by měl být návrh zahrady s vizualizacemi a osazovací plán. Posledním trendem jsou v oblasti zahradní architektury ještě samostatné osazovací plány zdarma. Jedná se v podstatě o velmi zjednodušený návrh zahrady a pokud se jej rozhodnete zrealizovat, architekt vám nechá poslat všechny potřebné rostliny i materiál až na pozemek. Zkrátka ideální volba pro kutily, kteří rádi ušetří

Kolik bude založení zahrady stát?

Jak již tedy bylo řečeno, za návrh záhonu nebo osázení menší plochy neplatíte obvykle nic. Cena návrhu je započtena v ceně dodávky rostlin i materiálu. V případě komplexního návrhu zahrady nebo větších ploch k osázení se cena návrhu odvíjí od počtu hodin práce strávených nad tvorbou návrhu. Někdy je poměrně jednoduché stanovit předem, kolik hodin nad tvorbou strávíme, avšak v některých případech je to složitější. Myslete dále na fakt, že založení zahrady se neobejde bez realizačních prací, které nejsou zadarmo, pokud zahradu nezbudujete vlastními silami.

Návrh 100 metrů čtveřečních (bez trávníku) vychází obvykle na cca 10 tisíc korun.

Co budu potřebovat?

Zkušený zahradní architekt od vás bude potřebovat v podstatě jen adresu pozemku pro úspěšný návrh zahrady. Vše potřebné totiž zjistí z katastrálních a dalších map, které si umí obstarat. Dále sepiště hlavně nápady, ze kterých může vycházet. Jaké barvy máte nejradši, jaký styl zahrad se vám líbí, kolik času jste ochotni každý měsíc zahradě věnovat apod. Jen tak se totiž může trefit do vašich představ. Také je vhodné poslat fotografie současného stavu zahrady - jak vypadá dům a okolní zástavba.

Jak dlouho to všechno bude trvat?

Návrhy menších ploch do 500 metrů čtverečních dokáže zpracovat méně vytížený architekt zhruba za týden až dva. U větších parcel záleží hodně na celkové náročnosti – procentu zatravněné plochy, počtu záhonů atd. Založení zahrady včetně realizace zabere minimálně měsíc.

Kdy je vhodný termín pro založení zahrady?

Návrh si můžete nechat zpracovat kdykoli během roku. K výsadbě však doporučujeme jarní a podzimní termíny v závislosti na typu sazenic, které budete mít k dispozici. Sazenice v květináčích totiž lze úspěšně sázet po celou dobu vegetace.

Rozhodli jste se, že si s návrhem zahrady necháte poradit? Kontaktujte náš zákaznický servis a domluvte se na řešení.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz