Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Hlístice proti slimákům

5 důvodů, proč je nepoužívat

Hlístice proti slimákům se tváří jako atraktivní možnost, jak se originálně a efektivně zbavit plžů na zahradě. Článků o jejich genialitě naleznete na internetu spoustu, avšak jen některé přiznávají zásadní nedostatky tohoto řešení. Ty byste si měli důkladně promyslet ještě zakoupením balení s hlísticemi proti slimákům.

Cena

Zdaleka ne každý si sáhne alespoň na průměrnou mzdu, proto vidím cenovku stále mezi hlavními překážkami pro většinu českých zahrádkářů. Ošetření každých 100 metrů čtverečních vyjde na minimálně tisíc Kč, což je několikanásobně víc oproti běžně dostupným alternativám v čele s populárními granulemi proti slimákům. Vím, že do zahrady by se člověk neměl stydět investovat, protože co dalšího ještě dokáže tak zútulnit náš domov, ale v tomto případě radím vynaložit volné prostředky do něčeho s vyšším poměrem mezi cenou a výkonem.

Trvanlivost

Hlístice proti slimákům mají trvanlivost pouze měsíc od data výroby. Odečtěte tak lhůtu, kdy se válelo vaše balení (pokud jste již nějaké zakoupili) v regále obchodu, a získáte v tom lepším případě trvanlivost v řádu několika dnů. Vypadá to jako vtip? Bohužel to vtip není. Smiřte se s tím, že to je holý fakt. Příroda má své limity.

Moc dlouho nevydrží

Obecně lze říci, že žádný přípravek proti slimákům nevydrží věčně. Ani hlístice proti slimákům nebudou v půdě na věky. Udává se, že hlístice působí přibližně měsíc a půl od chvíle vypuštění do přírody. Poté musíte vymyslet způsob, jak se vypořádat s novými slimáky, jestliže nechcete platit další dechberoucí částku a riskovat zde uvedené nevýhody.

Problematické skladování

Parazitické hlístice na slimáky by měl prodejce i zákazník skladovat při teplotě 5°C až do použití. Rozhodně tak zapomeňte na rychlý a levnější nákup na internetu. Přepravu s běžným kurýrem nepřežijí. Hlístice proti slimákům patří mezi živé organismy, na to nezapomínejte, a nevhodné podmínky prostě nepřežijí.

Nejistý výsledek

Hlístice na slimáky fungují pouze při splnění několika nevyzpytatelných podmínek. Za prvé musíte mít na pozemku lehkou a propustnou půdu. Každý není každý ochoten investovat další tisíce korun do nákupu substrátu pro celou zahradu, který by nahradil těžkou půdu běžně se vyskytující v ČR. Za druhé potřebujete na zhruba 6 týdnů vhodné počasí, jenž nebude abnormálně vlhké ani suché, s teplotou kolem 15°C. Za třetí si budete muset dávat pozor, abyste na zahradě nepoužili žádný chemický přípravek, který by zničil i hlístice. Trocha chemie je dnes téměř v každém produktu ze zahradnictví, takže to není zrovna snadný úkol.

Slovo závěrem

Tento článek rozhodně neberte tak, že bychom vás chtěli odradit od nákupu hlístic proti plžům. Snahou bylo pojmenovat veškerá úskalí, která nemusejí být každému hned na první pohled patrná. Pokud byste se rádi dozvěděli další relevantní informace o hlísticích, využijte například knihu s názvem Ochrana rostlin.

O dalších metodách hubení slimáků čtěte ve stejnojmenném článku.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz