Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Choroby maliníku

V první řadě musíme podotknout, že choroby maliníku se objevují především u zanedbaných rostlin. Pokud nebudete pěstování malin zanedbávat, existuje jen malá šance, že se potkáte s likvidačními následky některých z chorob či škůdců. Choroby maliníku lze preventivními opatřeními snadno eliminovat či dokonce vyloučit z životního cyklu.

Jedním z takových preventivních opatření je například nákup certifikované sadby třeba na stránkách Garlo a zahradnického substrátu (neobsahuje infikovaná háďátka způsobující choroby maliníku) bez plevelů. Po výsadbě musíme každý rok provádět důkladné stříhání maliníku a v ideálním případě i zelené hnojení nebo alespoň mulčování. Závěrem zmíním, že je vhodné věnovat čas výběru správného místa pro pěstování maliníku a teď už se přesuňme ke konkrétním problémům. Začneme škodlivým hmyzem a dostaneme se až k virovým onemocněním.

Malinovník plstnatý

Zejména na lesních porostech se většina z nás již setkala s plody, ve kterých byla larva. Červivost způsobuje právě larva malinovníka plstnatého, který již v květnu do květů klade svá vajíčka. Brouk navíc květy okusuje a způsobuje, že některé z nich zaniknou ještě před červnem, kdy maliny dozrávají. V případě napadení účinkuje například přípravek s názvem Agrion Delta, který aplikujeme krátce před objevením prvních květů a následně proces opakujeme raději ještě jednou po odkvětu.

Květopas jahodníkový

Choroby maliny nepostihují tak často, jako je okusuje květopas jahodníkový. Tento druh nosatce dokáže úspěšně zlikvidovat až 80% úrody! Brouka usmrtíme stejně jako malinovníka přípravkem Agrion Delta. Postřik aplikujeme opět těsně před objevením květů a k večeru při teplotě nižší než 25°C.

Bejlomorka maliníková

Bejlomorku maliníkovou poznáte snadno podle nápadných "nádorů" na prutech maliníku. Nádory se vytvoří obvykle v  červenci, kdy do pletiv rostliny proniknou larvy tohoto hmyzu. Jak se parazita zbavit? Napadené pruty je nutné ustříhnout hned u země ideálně ihned po napadení a spálit je. Pak už se jen můžete modlit, aby se hálky neukázaly i za rok.

Nemoci malin

Nemoci maliníku způsobují viry. Choroby maliníku zatím nedokážeme zlikvidovat žádným přípravkem, takže jedinou možností je precizní likvidace včetně části pod zemí, následné spálení nakažených rostlin a výsadba nových certifikovaných keřů. Bylo prokázáno, že virové choroby malin se vyskytují častěji na zahrádkách než na profesionálních plantážích o několika arech, proto rostliny pravidelně kontrolujte a v případě příznaků neotálejte s již zmíněným řešením.

Projevem viru jsou kroužky, mozaiky a skvrny na listech. Viry přenášejí háďátka parazitující na kořenech a mšice. Mšice, které jsou pro maliník jinak neškodné, proto včas likvidujte třeba přípravkem Calypso 480 SC.

Napadly vás dotazy týkající se pěstování malin? Zeptejte se.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz