Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Pěstování bylinek v bytě? Jde to!

Chcete si celoročně dopřávat přísun čerstvých bylinek na dosah ruky z kuchyně, provonět jimi byt a přitom nemáte vlastní zahradu? Ačkoliv byt není pro bylinky jejich přirozené a ani nejoblíbenější stanoviště, některé druhy bylin můžete i přesto úspěšně pěstovat na okenním parapetu. Jak na to, abyste měli co sklízet?

pestovani-bylinek-v-byte

Na bylinky v bytě je vždy pěkný pohled.

Pěstování bylinek v bytě je vhodné i pro zahradníky začátečníky. Stačí si jen vybrat vhodný druh a respektovat jeho vlastnosti.

Seznam věcí, které se hodí pro pěstování bylinek v bytě

  • Vhodná semena nebo kvalitní sazenice,
  • substrát,
  • květináče a kryty na květináče,
  • hnojivo na bylinky,
  • prostředky na hubení škůdců,
  • doplňky (nůžky, jmenovky, …).

Osvědčenou bylinkou pro pěstování v bytě je máta. Zůstává zelená celou zimu a vy ji budete moci sklízet opravdu celoročně. Jen chuť bude mít při pěstování přes zimu na okenním parapetu méně intenzivní. Úspěchu se dočkáte i s pažitkou, která je na pěstování v květináčích přímo dělaná. Do domácí bylinkové zahrádky se hodí i jednoletá bazalka. Vyžaduje ale hodně slunce, tepla i vláhy.

Mezi další bylinky v bytě, kterým se bude dařit na vašem okenním parapetu:

Chcete i vy mít čerstvý šnytlík během zimy? Stačí si z mrazáku vytáhnout sazenice a rozmrazit je, jak nám ukázal Roman Vaněk.

Pro úspěšné pěstování bylinek doma je ale potřeba dbát několika základních pravidel. Péče o bylinky v bytě má svá specifika a bez jejich dodržování se jejich růst zredukuje nebo úplně zastaví. Jaké to jsou?

Světlo pro aromatičnost

Zajistěte bylinkám v bytě v květináči dostatek světla. Čerpají z něj sílu pro tvorbu aromatických látek. Ideální je jejich umístění na západním nebo východním okně, severní by bylo naopak zcela nevhodné. Ačkoliv bylinky milují teplo, dejte si v létě se směrováním bylinek doma na jih pozor - přímé slunce by mohlo bylinky doma spálit.

hrnek-s-cajem-s-matovymi-listky

I v zimě si díky pěstování bylinek doma můžete dopřát čaj z čerstvě utržených mátových lístků.

Hlavní problém se světlem může u bylinek doma nastat v zimních měsících od listopadu do února. Nedostatek světla můžete dohnat dodatečným osvětlením, nebo je dát přes zimu na jižní okno. V zimě si však dejte pozor na topení v bytě - příliš teplé a suché místo může vaše bylinky v bytě odrovnat.

Na trhu jsou k dostání “vychytávky” zajišťující světlo, vláhu a výživu pro pěstování bylinek v bytě. Pro inspiraci si prohlédněte Tregren.

Jakmile se oteplí, je ideální chvíle na přemístění bylin na vnější parapet, otužování a přivykání slunečním paprskům. Bylinky milují čerstvý vzduch.

Voda je základ i pro bylinky doma

Postarejte se o vhodnou zálivku. Bylinky v bytě nesmí trpět suchem, ale ani přemokřením. Dobrou službu udělá obložení jednotlivých květináčů v truhlíku mechem, nebo vyplňte truhlík keramzitem případně střepy rozbitých květináčů, které udrží přebytečnou vodu dál od kořenů. Vhodné pro bylinky doma jsou také vyšší květináče než bývají běžné pro ostatní pokojovky. Stejně jako suchý substrát nesnáší suchý vzduch - za rosení vám proto budou bylinky doma maximálně vděčné.

Jen kvalitní sazenice

Pořiďte si semínka bylinek nebo kupujte bylinky z ověřených zahradnictví. Kupované bylinky ze supermarketu mohou sice nakrátko také udělat radost a byt po zásluze ovonět, ale bývají rychlené za účelem rychlého prodeje a na aklimatizování nemají dostatek času. Obvykle pak v domácích podmínkách dlouho nevydrží, jsou spíše pro jednorázové a okamžité použití. Zjistěte, kde můžete nakoupit kvalitní sazenice bylinek.

sazenice-bazalky

Sazeničky si vybírejte jen z ověřených zdrojů. Není ani problém objednat bylinky přes internet.

Bylinky v bytě ze semínek

Pustíte-li se do pěstování bylinek v bytě ze semínek, dejte je do zeminy spíše řídce, aby měly svůj prostor. Zasypávejte je také jen lehce, není potřeba půdu nad nimi upěchovat. Zvolte si půdu vhodnou pro výsev. S výsevem bylinek doma je díky stabilním podmínkám možné začít časně na jaře, ideální umístění je na okenním parapetu. Zeminu ale neplňte až po okraj, protože by při zalévání voda přetekla a rostlina by si nevzala dostatek vláhy. Také je vhodné ochránit semínka bylinek v bytě fólií nebo sklem před vyschnutím.

Hledáte důkaz z praxe? Podívejte se, jak pěstování bylinek doma ze semínek vypadá po 3 a 10 měsících.

Pěstování bylinek v bytě v zimě?

I při pěstování bylinek doma v květináči bývá vhodné respektovat jejich přirozený životní cyklus a víceletým dopřát přes zimu období klidu. Pokud ale třeba pažitku vysejete do květináče na podzim, můžete si připravit pažitkovou pomazánku i v zimě.

kvetinac-na-stole-s-bazalkou-na-terase

Svěží zelené listy bazalky oživí nejen jídelní stůl.

Pusťte se do pěstování bylinek doma. Výsledky stojí za to. „Bylinky fungují jako prevence proti neduhům. Krom toho jsou vynikající koření i jídlo. Takže v podstatě zabijete dvě mouchy jednou ranou: jíte zdravě a ještě vám to chutná," uvádí Linda Rybová při natáčení pořadu Herbář.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz